Högskolan lockar få sörmlänningar
Stimulera till mer läsning i skolan. Det är receptet för att få fler sörmlänningar att söka till högskolan, tror länsstyrelsen. Om drygt en vecka är sista ansökningsdagen till högskola och universitet.
Problemen kan man finna redan på grundskolenivå. Sörmländska elever presterar generellt sett sämre än elever
i riket, säger Per Ringsell, utbildningsansvarig på länsstyrelsen i Sörmland.
Även andra faktorer, som att länet haft en traditionell tillverkningsindustri där högre studier inte varit nödvändiga, kan spela in.
Jag tror att man inte förväntat sig att ungdomarna ska läsa vidare. Vi har inte heller haft en kunskapsintensiv produktion, det tar tid att bygga upp.
Effekterna av att färre läser vidare i länet visar sig i att tjänster och produktion som är kunskapsintensiv i stället väljer regioner som exempelvis Kista och Uppsala för sin lokalisering. I orter med högskola eller universitet finns också en annan utveckling, enligt Ringsell.
När flera olika kompetenser på högskolenivå möts börjar det hända intressanta saker. Det startar en mängd nya småföretag med anknytning till universitet, det blir en kunskapsdriven ekonomi. Det är viktigt för ett dynamiskt näringsliv.
Studenter från länet söker sig främst till Uppsala, Stockholm och Linköping, men också till Örebro. Tendensen är också att det blir en brain-drain, då många väljer att fortsätta bo på sina studieorter eller andra orter i landet.
Hur ska man få fler att söka högskola i länet?
Redan i grundskolan måste man stimulera elever att börja läsa. Man får effekt om man har en bra skola med bra lärartäthet och där eleverna gör roliga saker. Kommunerna måste vara villiga att satsa på skolan, säger Per Ringsell.
Fotnot: Sista ansökningsdag till högskola/universitet är 15 april.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!