Högstadieklasser kan tvingas slås samman
Sammanslagna skolklasser i Nyköping och färre lärare är en verklighet inför nästa läsår. Det gungar inom skolorganisationen i Nyköping. Elevunderlaget sjunker och det tvingar områdeschefer och rektorer att se över klasser och antalet anställda.
Vi har för få elever för att driva fem högstadieskolor i kommunen, säger Urban Sjödahl, områdeschef för Nicolai.
Hans kollega på området Gruvan, Birgitta Eriksson, tror inte att Långbergsskolan nästa läsår kan ha fem parallellklasser på högstadiet som man har i dag.
När höstterminen 2005 börjar har de kommunala skolorna i Nyköping 230 färre elever än i dag. Fritidshemmen får 117 färre barn nästa höst. Dessutom vet man inte hur många elever som väljer att gå i någon av friskolorna i kommunen.
Färre elever betyder mindre pengar till skolorna. Flera obehöriga lärare riskerar att inte få sina förordnanden förlängda. Däremot kan de behöriga lärarna känna sig tämligen säkra på att få vara kvar. Kommunens anställningsstopp gör dessutom ett undantag för behöriga lärare.
Det är osannolikt att behöriga lärare skulle sägas upp, säger Urban Sjödahl.
Hans uppfattning delas av Birgitta Eriksson och av Lärarförbundets ordförande Iris Isaksson.
Men att skolorna måste se över sin organisation är helt klart.
Vi kommer inte att ha råd att ha så stor lärarorganisation nästa läsår, säger Urban Sjödahl. Vi måste exempelvis börja titta på skolorna på Arnö. Sammanslagna klasser kan bli aktuellt.
Birgitta Eriksson berättar att området Gruvan tappar elever i Tystbergaskolan och Dammlötsskolan. Det betyder att Långbergsskolans högstadium kan få färre elever 2005.
I dag har Långbergsskolan fem parallellklasser i årskurserna sju, åtta och nio. Så många paralleller kan vi inte behålla om vi inte får fler elever.
På fredag presenteras nästa års budgetförslag för skolans fackliga organisationer. Lärarförbundets ordförande Iris Isaksson är oroad över den ekonomiska utvecklingen.
Jag hoppas att vi inte behöver slå i hop klasser redan nu till våren, säger hon. Det är tillräckligt jobbigt att slå ihop klasser, och vi har ju tyvärr inget övre tak för hur stora klasserna får vara.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!