Högt i tak hos kvinnliga chefer

Vad är typiskt för kommuner som har höga kvinnliga chefer? Prestigelöshet, öppenhet och högt i tak, säger Madeleine Sjöstrand, kommunchef i Trosa.

Övrigt2003-03-08 00:08
Trots att den stora majoriteten kommunanställda är kvinnor har få kommuner kvinnor i toppen. Varför?
Man kan också vända på frågan. Hur ser de kommuner ut som satsat på kvinnliga chefer?
En färsk studie från Kommunförbundet pekar på sex goda exempel. Trosa kommun är ett av dem. Där heter chefen Madeleine Sjöstrand. Efter Socialhögskolans förvaltningslinje och arbeten i Danderyds kommun och på Komrev kom hon till Trosa som kommunchef 1999.
Varför tog du jobbet?
Varken dåvarande kommunalrådet Daniel Portnoff eller oppositionsrådet Greger Tidlund är herrar på höga hästar. Den goda stämningen satt i väggarna. Att jag fick lång res-väg spelade ingen roll. Trosa är värt att pendla till.

Gemensamt för Kommunförbundets sex goda exempel är att samspelet mellan kommunchef och politiker fungerar. Personkemin är viktig och den måste funka oavsett partifärg, menar Sjöstrand.
Typiskt för cheferna i undersökningen är att ingen av oss tänker i termer av manligt eller kvinnligt. Ingen blir bra chef genom att försöka vara man. Poängen med att ha kvinnliga chefer är att vi har något att tillföra, annars kan det ju kvitta.
Tillföra vad?
Andra synsätt och erfarenheter, till exempel. Alla organisationer vinner på mångfald. Men då talar jag inte bara om kvinnor utan även om människor av olika etniskt ursprung och generationer.
Att vara kvinnlig chef har både för- och nackdelar, tycker Sjöstrand. Kanske blir hon mer ifrågasatt. Hon måste visa att hon duger. Å andra sidan är det många som numera söker kvinnliga chefer.
De hierarkiska organisationerna håller på att försvinna och kvinnor trivs bättre där det är högt i tak.
Argumentet att kvinnliga chefer är svåra att hitta håller inte, anser hon. Särskilt inte i organisationer där 80 procent är kvinnor. Men rekryteringen måste vara medveten och chefer ska skolas underifrån.
Kvotering?
Nja, något måste göras, men jag är inte säker på att det är lösningen. Den som blir chef på grund av sitt kön hamnar i en svår sits. Själv skulle jag ald-rig vilja bli kvoterad.
Kommunförbundets studie visar att kvinnliga chefer är särskilt bra på att genomföra förändringar utan att det blir kaos och otrygghet. Om något i rapporten gladde Madeleine Sjöstrand så var det just detta.
Vad som driver henne?
Viljan att få saker gjorda. Och lyckan när man rott dem i land.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om