Höjda avgifter för vatten och sophämtning efter valet

Från nästa år kan Trosaborna räkna med rejält höjda avgifter för vatten, avlopp och renhållning. Igen. Men hur mycket vill inte de styrande tala om förrän efter valet.

Övrigt2002-08-08 22:22
Nu sätts prislappen på Trosa kommuns investeringar i våtmarker och vattenreningsverk. Och det är brukarna som får betala. Sedan 2000 har kostnaderna för VA och sophämtning stigit med 23 procent.
Nu krävs ytterligare höjningar.
I onsdags sammanträdde tekniska utskottet och diskuterade avgifterna. Sophämtningen ska bli 20 procent dyrare och avgifterna för VA stiga med 10 procent.
För en vanlig familj i villa innebär det upp emot en tusenlapp om året.

Men inga beslut fattades på mötet, och de två möten som utskottet skulle ha före valet är inställda på grund av för få ärenden.
Något som irriterar oppositionsrådet Greger Tidlund:
De borgerliga mörkar sina avsikter. Det är ingen slump att de vill ta beslutet om höjda avgifter två dagar efter valet. Ett mycket tveksamt agerande.
Ordförande i utskottet, Arne Karlsson (kd), håller med om att valet i höst är en orsak till att beslutet skjutits upp.

Men inte för att mörka avgiftshöjningar. I så fall snarare av respekt för valutgången. Blir det ett regimskifte kommer beslutet ändå bara rivas upp. Men visst vore det roligare att säga att det inte blir några höjningar alls, säger han.
Stora investeringar är en av orsakerna till att kostnaderna måste höjas. Våmarksanläggningarna har kostat 2022 miljoner kronor, av vilka staten bidrar med 40 procent.
I Trosa ska ett nytt reningsverk byggas som beräknas kosta cirka 30 miljoner kronor, och skulderna på det gamla ska skrivas av innan dess.

Dessutom har kostnaderna för sophämtning ökat, och det medför höjda taxor.
Ska vi vara en ekokommun kostar det pengar. Vi har inte talat om prislappen för folk. Nu har verkligheten hunnit ifatt både politiker och medborgare, och det här måste vi stå för, säger Karlsson.
Tekniska kontoret har gjort en standardberäkning av de nya avgifterna. Såna brukar vanligtvis duga som beslutsunderlag. Men i onsdagens utskott fick tjänstemännen i uppdrag att göra en djupanalys av läget, och presentera de nya siffrorna på mötet efter valet.
Kan beslutet om nya avgifter påverka valresultatet?
Ja, teoretiskt sett. Men jag tror att folk är mer klarsynta än så, säger Arne Karlsson.
Att miljösatsningarna ska få kosta tycker även oppositionen.
Men det får inte bli orimliga summor, och höjningen kan komma gradvis. Framför allt borde de borgerliga vara tydligare med sina ambitioner, säger Greger Tidlund.

Susanne Berggren
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om