Höjt vattenstånd kan rädda fisken

I vintras hittades hundratals döda fiskar i Eglasjön utanför Nyköping. Att höja vattenståndet i sjön kan vara en möjlig lösning för att hindra att fisken dör.

Övrigt2005-06-15 23:29
Vi vet att fiskdöd har förekommit förr, men inte hur långt tillbaka i tiden. Vi behöver göra en utredning av hur ett höjt vattenstånd kan begränsa syrefria senvintrar, säger Lars Juhlin, limnolog med miljöövervakningsansvar på länsstyrelsen.
Fiskdöden i vintras beror troligen på syrebrist. De fiskar som lämnades in för analys var dock allt för ruttna för att kunna analyseras fullständigt, men har enligt Juhlin dött när isen låg extra länge i vintras. Analyssvaren kom nyligen.
De analyser som gjordes visade inga miljögifter, men sannolikt har fisken dött av syrgasbrist. Vi har också gamla mätresultat från 1977, som visar dåliga syrgasvärden i vattnet i sjön, säger Juhlin.

Andra faktorer som styrker teorin är att fiskdöd uppstått tidigare år under samma period, på senvintern. Det finns heller inga direktutsläpp av miljöförorenande ämnen i sjön.
Eglasjön är en slättsjö som
i flera omgångar sänkts för att skapa mer odlingsmark. Senaste sänkningen gjordes på 1950-talet. Den är extra näringsrik, vilket höjer syreförbrukningen i sjön när de växter som finns
i sjön ska brytas ned under vintern. Resultatet blir att syret tar slut.
Eglasjön har också ett tillflöde av kallt och klart källvatten med lägre syrehalt, säger Gustaf Wachtmeister, som är markägare till större delen av sjön.

En åtgärd som han, tillsammans med Lars Juhlin från länsstyrelsen och kommunekolog Kajsa Nilsson, diskuterade i går, är att vattennivån
i Eglasjön kan höjas. På så sätt blir vattenvolymen större och kan hålla större mängder syre, totalt sett.
En sådan åtgärd kan visa sig effektiv mot fiskdöden först inom ett par års tid. Men innan dess måste utredas om en vattenhöjning är den lämpligaste lösningen.

Länsstyrelsen ska nu ta fram mer underlag på hur sjön ser ut och i höst ska man bestämma hur arbetet ska gå vidare. Nyköpings kommun kan söka statliga medel för åtgärderna, men det är ytterst markägaren som får besluta om vad som ska göras med sjön.
Man måste fråga sig till vilken nytta man ska göra åtgärder, vad är det man vill åstadkomma?, säger Gustaf Wachtmeister.
Syrebristen i vintras slog inte ut all fisk i hela Eglasjön.
Vi såg mycket småabborrar som simmade omkring nu, det tyder på att syrebristen i vintras inte uppkom i hela sjön utan bara i delar av den. Hade all fisk dött hade sjön varit tom och dominerats av olika slags insekter, men så är inte fallet, säger Lars Juhlin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om