Holmberg vill ha Ostlänken tidigare

Ett färdigt beslutsunderlag som visar hur Ostlänken kan tidigareläggas fyra år. Det lämnade Bo Holmberg sent på torsdagen över till infrastrukturministern. Han har visat att en tidigareläggning är möjlig. Nu är det upp till regeringen att visa om dem vill.

Övrigt2006-12-21 23:29
När Sörmlands förre landshövding Bo Holmberg i september lade fram en delrapport av sin utredning om Ostlänken visade han på att det var möjligt att tidigarelägga byggstarten. Det genom att planeringsprocessens alla steg, som nu är linjära och alltså följer efter varann i stället görs parallella och genomförs samtidigt.
Då är en byggstart år 2010 fullt möjlig.
Det är en akilleshäl jag har kommit över, säger Holmberg själv, väldigt nöjd med att ha kunnat visa att det går att förkorta byggstarten med fyra år.
Men för att klara det behöver Banverket och länsstyrelserna mer pengar. Holmberg föreslår därför att 120 miljoner ges till Banverket och tio miljoner till länsstyrelserna. Han preciserar också att pengarna tas av de budgeterade pengar som finns för Ostlänken i Framtidsplanen för åren 20102014.

Men han nöjer sig inte med detta påskyndande. Han vill även tillsätta en speciell utredare som ser över om själva byggandet också kan påskyndas.
Byggstarten är viktig, men trafikstarten är viktigast konstaterar Holmberg i sin utredning.
Han presenterar också tre olika finansieringsalternativ för regeringen.
Internt lån i Riksgäldskontoret.
Genom en som han kallar det OPS-lösning där OPS står för offentlig privat samverkan (tidigare kallat PPP).
Ett direktanslag till Banverket.
Principen är att staten står för järnväg och perrong medan kommunerna tar ett stort medfinansieringsansvar vad gäller varje kommuns eget resecentra/stationer. Något som alla kommuner också visat sig villiga att göra. Där kan med fördel också varje kommun jobba mot privata finansiärer.

Han pekar också på att ägarna av Skavsta flygplats visat sig villiga att medfinansiera ett stationsläge vid flygplatsen.
Det här är ett rent beslutandeunderlag för regeringen. Nu är det upp till dom. Men de som har bra beslutsunderlag har möjlighet att komma in tidigare i processen, säger Holmberg.
Han är inte orolig för att den utredning som ser över om Citybanan (tunnel med dubbelspår under Stockholm) verkligen måste byggas kommer fram till att hela iden kan skrotas. Får inte bristen på spår in till Stockholm sin lösning först faller alla argument för Ostlänken.
Det blir inte så tror jag. Förnuftet segrar, säger Holmberg.
Från Näringsdepartementet hade det också utlovats en kommentar av infrastrukturminister Åsa Torstensson med anledning av överlämnandet. Men därifrån var det alldeles tyst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om