Hon bygger ett nätverk
Jag vill arbeta med människor på ett sätt som inte har med makt och myndigheter att göra. Förena det arbetet med min kristna tro, förklarar Maria Andrén.
Det är det trevligaste rummet här, säger Maria Andrén, som trivs på sin nya arbetsplats.
Maria är diakon och började arbeta i Alla Helgona församling i Nyköping i september. Dessförinnan hade hon varit i Linköpings stift. Bostadsort i Ålbergatrakten och barn i Nyköpings skolor är skäl för byte av arbetsplats.
Nyköping är dessutom vår tätort.
Det nya arbetet handlar för Maria i början mest om att lära känna människor och tala om att hon finns. Bygga upp ett nätverk för sig och de hon arbetar för.
Jobbet handlar mycket om samverkan som stöd för människor.
Det är lite trögt i början innan man lär känna människor. Den sociala kontrollen, djungeltelegrafen, är ett bra stöd. På det sättet kan jag få reda på om någon behöver hjälp som inte ber om den.
Det finns många skäl till att människor inte ber om hjälp.
Kan inte, törs inte, vill inte, säger Maria och berättar om en kvinna som fick hjälp. När jag äntligen vågade be om hjälp så fanns den, förklarade kvinnan.
Maria har arbetat i Sydafrika för Diakonia för de fattigaste. Hon var där i slutet av 1990-talet
Där behövde man bara ställa sig i ett gathörn så kom det människor som bad om hjälp. Där är nöden mycket synligare. I Sverige kan människor ha svårare att be om hjälp om de behöver det.
Före helgerna finns det i Sverige människor som kan behöva ekonomisk hjälp. Julen med dess kostnader blir knaper för en del. Och det mest akuta som församlingen kan hjälpa med är matkassar.
Det finns en del människor som alltid har det svårt, men det har också blivit tuffare för de fattigaste familjerna. De som har fastnat i skuldfällan exempelvis.
Men Maria talar också om en andlig nöd, eller vilsenhet, som hon uttrycker det. Stiftets biskop Hans-Erik Nordin talar om andlig alfabetism, att vi har tappat vårt andliga språk.
Vi rusar runt och ska klara vårt jobb, barnen ska skjutsas och hemmet ska skötas och vi hinner inte stanna upp och tänka efter. Så länge man inte har en kris rullar det på. Kanske det är en flykt från de svåra frågorna.
Normer och trender har en stark påverkan på människor och Maria menar att det inte är så många som känner att de har ett val.
Kyrkan håller i viss mån på att omvandlas, i takt med tiden och vill finas där människorna är.
Hon känner tillfredsställelse i sitt yrke.
Men, säger hon. Det är något mer än ett yrke. Man kan inte släppa en människa som söker hjälp. Men jag tvingas koppla av, jag har ju familj med barn.
Maria är socionom i botten och har gått diakoniutbildningen på Ersta diakoni. Hon bor sedan 1992 i Ålbergatrakten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!