Hon dyker efter forskningsobjekten
Blåstången i Östersjön är en nyckelart i Östersjön ekosystem. Hur blåstången mår, om den finns eller inte, påverkar andra arter och fisket i Östersjön. Charlotta Nygård har studerat blåstångens villkor i Östersjön.
Charlotta har dykt mycket i vattnen kring Oxelösund och Femöre. Hon kommer från Stockholm, bor i Härnösand, men besöker ofta vänner i Stigtomta. Sedan länge har hon haft dykcertifikat, vilket varit till god hjälp vid undersökningarna.
Vid västkusten kan man gå och plocka blåstången men i Östersjön måste man dyka för att få tag på den.
Ett problem för blåstången är den låga salthalten i Östersjön. Den är en av få marina alger som klarar den utmaningen.
Halten är på gränsen av vad blåstången klarar, förklarar Charlotta. Om Östersjön påverkas mer med miljögifter kan det få negativa konsekvenser.
Miljöpåverkan, som övergödning, ökar partikelhalten med mindre ljusgenomsläpp som följd.
Men det bildas också en hinna på ställen där nya plantor skulle kunna växa men de hindras från att få fäste.
Även fotosyntesen är på gränsen att räcka till för att blåstången ska kunna leva. Insläppet av syre till Östersjön sker sällan, man räknar med att nytt syre tillförs genom Öresund ungefär vart tionde år.
En orsak till Östersjön dåliga tillstånd är att kadmium ökar.
Man tror att det ligger lagrat i botten och frigörs genom syrebristen.
Blåstången utgör lekplatsen för fiskar och dess mångfald eller försvinnande påverkar starkt tillgången till fisk. De ekonomiska konsekvenserna kan bli stora. Men ett grumligt vatten kan också påverka turismen.
Östersjön är ju ett hav med bara ett tillflöde av rent vatten men med tillförsel från många förorenade åar. Dessutom är Östersjön ett innanhav i ett område med mycket industri och utsläpp.
Charlotta Nygård har vetat sedan högstadiet att hon skulle syssla med marinbiologi. Familjeutflykter i Stockholms skärgård väckte intresset och genom åren har hon observerat att det varit problem för blåstången.
Allvaret för blåstången varierar mycket, på vissa håll har den försvunnit och på andra har den minskat men kommit tillbaka. Men den går inte lika djupt längre.
Fortsatt forskning hägrar för Charlotta. Nu söker hon jobb men också pengar eller stipendier för en fortsättning på forskningen kring blåstången.
Jag har massor av idéer, säger hon.
Som dykare pekar hon på skillnaderna mellan västkusten och Östersjön.
I Östersjön finns inte alls lika många färger. Sjön är också ganska artfattig. Men Östersjön är istället intressant för sina vrak. Där finns ingen skeppsmask så vraken bevaras, säger Charlotta.
Hon är på väg hem från Stigtomta till Härnösand där hon bor. Därifrån pendlar hon till jobbet i Sundsvall.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!