– Jag har alltid velat bli arkitekt och har alltid velat jobba med hus. Det är det kreativa och skapande i att få gestalta rum, det är det som lockar, säger Lynnita Eriksson, från Björnlunda.
Hon spår en god framtid på arbetsmarknaden. Hon är utbildad arkitekt och certifierad inredare och läser just nu en byggnadsingenjörsexamen på Nackademin.
Under våren praktiserar hon på arkitektkontoret Carlstedt i Nyköping, som en del i den yrkesutbildning hon går.
Just yrkesutbildningar är något som regeringens utredare förespråkar för att åtgärda bristen på arbetskraft inom byggbranschen. Målet är att det ska byggas minst 250 000 nya bostäder fram till 2020. Det byggs redan för fullt, och byggbolagen löser bristen på arbetskraft med en växande andel utländsk arbetskraft. Det kommer att vara nödvändigt även framöver, enligt utredarna, som även anser att nyanländas kompetens måste tas tillvara. Vuxen- och yrkesutbildningar måste helt enkelt bli bättre på att rekrytera elever. I dag är det fler som utbildar sig på högskole- och yrkeshögskolenivå till yrken inom byggsektorn, medan yrkesprogrammen på gymnasiet lockar allt färre ungdomar, enligt utredningen.
Lynnita Eriksson startade egen firma för tre år sedan vid sidan om studierna. Som arkitekt och inredare tar hon fram ritningar till privatpersoner som vill renovera, allt från om- och tillbyggnation till enskilda rum.
– Det är en väldigt het bransch och det fattas folk i alla led. Så är man utan jobb och tycker att byggbranschen skulle vara intressant är det bara att kasta sig in, för det behövs folk, säger Lynnita Eriksson.