Hon lever i längtansrymderna

Hemma hos Tin Carleson sitter lappar med olika citat fasttejpade på dörrar. De finns där för att påminna om sådant som gör livet meningsfullt.

Foto:

Övrigt2014-05-23 10:15

– Det här tycker jag är fint: längtansrymder, säger Tin och pekar på den utklippta lappen som är fäst på toalettdörrens insida.

Ordet är hämtat från författaren Bodil Jönssons bok I tid och otid. Och i bokhyllan en trappa upp sticker en bok med stora bokstäver ut lite extra. "Citat för alla tillfällen" står det tydligt.

– Det finns så många bra. På ytterdörren har vi ett tal från Nelson Mandela. Det är också ett sådant där som man mår bra av att läsa igenom ibland.

Tin läser högt: "Vår djupaste rädsla är inte att vara otillräckliga. Vår djupaste fruktan är att vi är gränslöst kraftfulla. Det är vårt ljus, inte vårt mörker, som skrämmer oss mest."

– Så börjar den. Det handlar om att man är starkare än vad man ibland tror att man är, och att man ska ta tillvara på sin egen inre styrka.

Att Tin är fäst vid ord är förståeligt. Hon började jobba på skolbibliotek som elvaåring.

– Min fröken var lärarbibliotekarie och hade hand om skolbiblioteket. Jag har alltid tyckt att det är roligt att förmedla böcker, att när man har en bra bok kunna ge den till någon annan och på så sätt dela läsglädjen.

Tin är litteraturpedagog och arbetar bland annat som skolbibliotekarie i Trosa. Inom denna kategori driver hon också sitt företag Trillevipp, genom vilken hon har givit ut en handbok om berättelsemetoder inom förskolan.

– Trillevipp är det danska namnet på sagan om Bulleribasius, som handlar om att om man kan det rätta ordet så har man också makten över sitt liv.

Ord är ett sätt att göra sin röst hörd, och därför synonymt med demokrati menar Tin. Boken heter Berätta om grodan! och det är just genom att prata, citera eller återberätta sagor på sitt eget vis som barn utvecklar sitt språk.

– Ibland kan man nästan höra på små barn att de får höra mycket sagor hemma. De får en annan vokabulär som man inte använder så mycket annars i vardagsspråket.

Tin bor tillsammans med sin make på Lagnö gård i Trosa. Här betar får, som flera familjer hjälper till att sköta.

– Per och jag tar hand om dem på måndagar och så hjälps alla åt när det är lamning, klippning eller stängsling.

Ett viktigt inslag i Tins vardag är mötet med andra människor. Något hon finner gott om tid till vid matbordet.

– När alla träffas på gården och äter tillsammans eller när barnen hälsar på, kan vi sitta i flera timmar och bara prata. Mat är ett sätt att umgås.

Ett av Tins absoluta favoritcitat kommer från den allmänna relativitetsteorins fader Albert Einstein: "Fantasi är viktigare än kunskap."

– Alla uppfinningar har börjat med at man kunnat tänka sig något annat än det som man faktiskt har framför sig, betonar Tin.

Själv skulle hon gärna vilja ge ut en barnbok med egenskrivet berättarmaterial.

– Jag håller på med flera texter, men har en som handlar om små troll. De bor i skafferiet och är så här små, säger Tin och måttar mellan tummen och pekfingret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om