Hon ska tävla i servering
Eleverna på Nyköpings restaurangskola får stor uppmärksamhet. Senaste är det två elever i årskurs två som får stipendier på 2000 kronor vardera från en stipendiefond som kallar sig Lucy.
Linn är fortfarande litet tveksam till hur hennes framtida yrkesinriktning ser ut.
Jag vill ju bli kock, men har inte bestämt mig än, förklarar hon. Det är ju roligt med servering också.
Det verkar kul, svarar hon på frågan om varför hon vill bli kock. Om man väljer en teknisk linje måste man ofta plugga vidare. Det är också kul med en varvad utbildning som vi har här på skolan med teori en vecka och praktiskt arbete nästa.
Lins tvehågsenhet kanske beror på att hon och hennes team förbereder sig för en tävling i Stockholm. Cup culinaire, där det handlar om servering, om ögats upplevelser.
Vi har fått ett tema, framtiden och utifrån det ska vi duka och servera. Här är inte maten det primära utan det handlar om det ögat ser.
I laget ingår det tre kockar och fyra elever som ska servera.
Just nu går fritiden åt till att förbereda och träna inför den här tävlingen.
Linn har alltid varit intresserad av mat och tycker att det är roligt att experimentera och testa nya olika smaker.
På frågan vilken mat hon tycker bäst om blir hon litet svävande.
Jag tycker om det mesta och har ingen speciell favoritmat.
Linn tänker sig en framtid där hon är anställd. Har inga ambitioner i dagsläget att starta något eget. Att det handlar om mycket kvällsarbete avskräcker inte, hon gillar att jobba på kvällarna.
I den här utbildningen har vi ju chans att praktisera utomlands, men jag vet inte riktigt hur det blir med det. Det blir väl i trean. Jag skulle gärna åka till Frankrike.
Men hon tycker att det börjat bra med att få ett stipendium nu.
Det är jättekul, det känns bra, jag blir mer motiverad då.
Linn bor i Stenkulla i Nyköping. Fritiden ägnar hon åt vännerna och att förbereda sig för tävlingen.
Lucy diskret i bakgrunden
Lucy-stipendiet är instiftat av privatpersoner från Nyköping. De vill hålla sig lite diskret i bakgrund. Lucy står för initialerna till förnamnen på de kvinnor som var med då kamratkretsen började träffas.
Personerna i gruppen är intresserade av mat och dryck. De har gjort många resor tillsammans till kulturområden och vindistrikt. De har också firat födelsedagar med uppvaktning.
Men så har vi upptäckt att vi ju har allting, berättar en av gruppmedlemmarna, Sten Karlsson. Så istället för att köpa födelsedagspresenter så lägger vi pengar till stipendiet.
Det är andra gången stipendiet delas ut.
Genom de här stipendierna vill vi inspirera några ungdomar vid Restaurangskolan att fortsätta och fördjupa sina utbildningar och kanske ta den resan de tänkt på, säger Sten Karlsson.
SN presenterar senare en intervju Richard Goldmann, den andra stipendiaten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!