Hundar i riskzonen - men behandling kan stoppa dvärgbandmask

Behandla din lösspringande hund med avmaskningsmedel för att undvika smitta av dvärgbandmask, som fortfarande härjar bland rävar i trakten. Det uppmanar länsstyrelsen.

Parasiten dvärgbandmask hos räv hittade första gången i Sverige 2010 i Uddevallatrakten.

Parasiten dvärgbandmask hos räv hittade första gången i Sverige 2010 i Uddevallatrakten.

Foto: SVA Karin Troell /

Övrigt2018-04-20 18:29

Redan 2013 konstaterades att rävar smittade med dvärgbandmask fanns i Gnesta kommun. Troligen har smittan vandrat in från Katrineholmstrakten där smittan konstaterats redan året innan.

I våras samlades spillning in från rävar från ett begränsat område i Gnesta och Statens veterinärmedicinska anstalt har analyserat proverna och konstaterat att smittan finns kvar.

Enligt Smittskyddsinstitutet så överlever parasiten vid djupfrysning men kokning dödar djuret. Dessutom finns inget som tyder på att risken för att bli sjuk ökar om man plockar och äter vilda bär och svamp.

Däremot kan det generellt vara lämpligt att skölja eller koka svamp och grönsaker innan man äter dem för att få bort jordrester och eventuella sjukdomsframkallande mikroorganismer. Kokning dödar parasiten, men den överlever djupfrysning.

Jakthundar och lösspringande hundar i skogen kan bli smittade så regelbunden avmaskningsbehandling rekommenderas.

Dvärgbandmask är dock fortfarande ovanlig i Sverige.

Dvärgbandmask

Rävens dvärgbandmask är en parasit som även kan ha mårdhund, lodjur katt och hund som värddjur. Om djuren infekteras, sätter sig masken fast i tarmen och ägg utsöndras till omgivningen via avföringen. Människor kan smittas om de sväljer maskägg. Inkubationstiden är cirka 5-20 år.

Källa: Folhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om