Snart är det nyårsafton som för smällrädda hundar och ägare är årets värsta dag. Det finns ingen exakt statistik över hur många hundar i Sverige som är drabbade då det är ett stort mörkertal, men ser vi till hur uppbokade hundvänliga hotell i smällfria områden är samt antalet annonser om bortsprungna hundar som dyker upp dagarna efter, är siffran stor.
[fakta nr="1"]
Vad kan då du som hundägare göra för att underlätta för din hund? Det absolut bästa är att ta tag i problemet så snart det visar sig och kontakta en utbildad hundinstruktör för att få hjälp. Tyvärr kan det ta ganska lång tid att träna bort en ljudrädsla, så här kommer ett antal konkreta råd för att ta sig igenom kvällen:
• Rasta och aktivera hunden tidigare under dagen med långpromenad och träning, så att den är trött och nöjd på kvällen.
• Undvik att gå ut när det smäller som värst, och ta bara korta rundor för att hunden ska få göra sina behov.
• Skapa en trygg hörna till hunden där du dämpar smällandet med madrasser och kuddar, drar för gardiner, stänger dörrar och fönster samt spelar hög och lugn musik, gärna klassisk som visat sig ha en lugnande inverkan på hundar.
• Ge gärna hunden något att pyssla med, till exempel en fylld kong, ett ben eller en aktiveringsleksak. Tanken är att den ska bli distraherad och tänka på annat.
• Se till att hunden hela tiden har sällskap, framförallt under tolvslaget.
• Stoppa fetvadd i öronen på hunden för att dämpa ljud, men se till att ha tränat på det innan så att hunden inte blir obehagligt överraskad.
• Det finns även olika medel och naturpreparat med lugnande inverkan. Till exempel dosor att sätta i eluttaget i väggen eller spraya i hemmet där trygghetsferomoner utsöndras av samma typ som digivande tikar ger ifrån sig, tabletter och droppar med valerianarot. Även veterinärer kan skriva ut lugnande medel, men då är det viktigt att se till så att det är av typen som lugnar hundens sinne och inte bara stänger av den fysiska möjligheten att visa stress och rädsla.
• Om du måste gå ut med hunden ändå – se till att gardera dig med både sele och halsband, samt gärna dubbla koppel fästa i ett bälte runt din midja för att vara på den säkra sidan om hunden skulle göra ett kraftigt ryck. Tänk på att även hunden som aldrig visat rädsla innan kan bli rädd om den blir överraskad, och många hundar visar ingenting sitt första år men kan bli rädda under nästa.
Vad ska du då göra om hunden blir rädd? Bli absolut inte arg eller ömka den eftersom det förvärrar rädslan, utan prata till den med lugn röst. Försök få i den banan eftersom det innehåller bland annat tryptofan som dämpar stress och har en lugnande inverkan. Massera den i lugna cirklar framtill på bröstet och yttersta delen av öronen eftersom det är rogivande akupressurpunkter. Det finns ett antal stressdämpande medel på marknaden som du kan ge den rädda hunden genom att dosera i munnen.
Lycka till!