Hundratals gravstenar kan skrotas

Under Allhelgonahelgen vallfärdar folk fortfarande till kyrkogården. Men vid många gravstenar tänds inga ljus. Flera hundra av dem riskerar att plockas bort permanent – enbart i Nyköpingsområdet.

Övrigt2013-11-01 14:15

Familjegrav står det skrivet nära stenens fot. Den sista människan som ligger begraven just här dog för snart 90 år sedan. Alldeles bredvid är en grön liten skylt placerad. Där uppger kyrkan att den söker efter gravrättinnehavaren.

Den gröna skylten måste stå uppsatt i minst sex månader. Vanligtvis står den i ett år. Om ingen har hört av sig vid det laget kan inte bara skylten, utan även gravstenen, plockas bort. I vissa fall slipas den ner och säljs som begagnad. I många fall blir den till stenkross.

Minnet av den person eller de personer som legat begravna under stenen är utsuddat för gott.

– Det är lite olika från kyrkogård till kyrkogård hur många sådana här efterlysningar som sitter uppe. Ute på landet är det oftast inte samma platsbrist. Men jag var nyligen i Vrena. De har en liten kyrkogård och där var det säkert 30–40 skyltar. Jag fotograferade dem utifall att de skulle försvinna, säger Barbro Stålheim, boende i Stigtomta och förbundsordförande i Sveriges släktforskarförbund.

Det finns fyra kyrkogårdar i Nyköping – Nya kyrkogården, Alla Helgona kyrkogård, Gamla Västra kyrkogården och Svärta kyrkogård. Enbart inom dessa fyra sitter 700 gröna skyltar.

– Just nu är det väl ungefär 300 av de gravstenarna som vi på sikt måste återta. Men inget säger att gravstenen kommer att försvinna helt, om den är värdefull kan vi behålla den, säger Kalle Hansson, kyrkogårds- och fastighetschef i Nyköping.

Det som Kalle syftar på är att alla kyrkogårdförvaltningar är skyldiga att göra en kulturminnesinventering. Finns det ingen gravrättsinnehavare till en viss grav kan de som gör inventeringen bestämma att den ändå ska bevaras. Då tar förvaltningen över skötseln av graven.

– Risken är då att den "vanliga" människan väljs bort till förmån för personer med viktiga titlar och yrken. Jag hoppas att det inte bara blir potentaterna i socknen som blir kvar, säger Barbro Stålheim.

Allt fler svenskar väljer att begravas på andra sätt en det traditionella. Minneslundarna växer. Gravstenar försvinner. Men vårt intresse för att besöka kyrkogården kring allhelgonahelgen minskar inte.

– Det är till och med bilkö i Nyköping. Man kommer knappt in till kyrkogården på vissa håll, säger Barbro.

Det är ett perfekt tillfälle att sätta upp gröna skyltar på.

– Precis så är det. Då får man snart klart för sig vilka som inte besöks över huvud taget. Så vi sätter upp många skyltar inför den här helgen, säger Kalle Hansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om