Husen byggs för att klara översvämningar
I Nyköping byggs nya hus så att golvytan ligger 1,7 meter ovanför högsta vattenflöde. Rekommendationerna har funnits cirka ett år.
I praktiken är det Stadsfjärden och andra strandnära områden som berörs.
Längs Nyköpingsån finns några platser som har översvämningsrisk, men problemet anses inte så stort eftersom det på flera håll råder nivåskillnad ned till ån.
Däremot finns det skredrisker utmed ån. Vi har gjort åtgärder vid Tovastugan, i Harg och i Perioden.
Även i Trosa kommun finns riktlinjer som säger att golv inte ska läggas lägre än 1,4 meter över havsnivå.
Vi har skrivit in rekommendationerna i den översiktsplan vi håller på att ta fram, säger Mats Gustafsson, planchef i Trosa kommun.
I norra delen av Trosa tätort är det inte aktuellt med nyexploatering på grund av risken för översvämningar. Enligt Mats Gustafsson är det områden som bebyggdes under 70-talet i låglänta områden som primärt kan vara drabbade, inte den äldre bebyggelsen.
I Gnesta finns risker vid Frustuna och kring Sigtunaån.
Regnar det stora mängder samtidigt som det är högt vattenstånd i Frösjön drabbas hela Gnesta centrum, det ser jag som ett skräckscenario, säger Kent Dornelius, byggnadsinspektör och enhetschef för räddningstjänsten i Gnesta.
Oxelösund är förskonat från stora risker för översvämning. Det hänger samman med att det inte finns så många flacka områden nära vatten.
Men vi skulle behöva göra en analys för hela kommunen för att få reda på var de låglänta områdena finns. I dag försöker vi se till att hus byggs
en meter över havsnivån, säger Sofia Larsson, planerare i Oxelösunds kommun.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!