2017 var huspriserna rekordhöga, efter att ha ökat i flera år. Men förra året vände trenden, då snittpriset för sålda hus i kommunen sjönk från 3,5 miljoner kronor till 3,2 miljoner. Andelen säljare som tvingades sänka utgångspriset ökade också kraftigt, till drygt 13 procent. Det visar statistik från SBAB:s bostadssajt Booli.
Det tog även längre tid för säljarna att hitta en köpare i Trosa. Mediantiden för en annons ökade till 36 dagar.
I Gnesta är det billigare att köpa hus, men där ökade snittpriset marginellt och landade på 2,4 miljoner kronor 2018. Det ligger i linje med medelpriset på hus i hela Sörmland, som också ökade marginellt och stannade på drygt 2,4 miljoner kronor.
Både exklusiva och billiga hus brukar locka många kunder även när marknaden svalnar av som den gjort senaste året. Segmentet mellan dyrt och prisvärt får det dock tuffare, och där hamnar många av villorna i Trosa. Det menar Anne Wallén, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Trosa och Gnesta.
– Priserna har sjunkit, det har de. Det beror också på de stramare reglerna för bolån som har kommit, säger hon.
Förutom amorteringskrav och lånetak som det har pratats mycket om har det även blivit svårare att få så kallade brygglån. Det innebär att många tvingas sälja innan man köper något nytt.
– Människor vill fortfarande flytta, men i dag underlättas inte det. Förhoppningsvis kommer det förändringar när marknaden har stabiliserat sig, säger Anne Wallén.
Karin Esberg på Skandiamäklarna tror att Trosa sticker ut i statistiken eftersom priserna har stigit så kraftigt de senaste åren. 2014 låg kommunen jämsides med Gnesta med huspriser på omkring 2,1 miljoner kronor, sedan stack den östra grannen iväg rejält.
– 2017 var all time high i Trosa. På vissa områden slog det verkligen i taket, det var nästan dyrare i Stockholm. Det har varit mycket nyproduktion också, något som även höjer priserna på befintliga villor. Men 2018 stannade det kanske av lite, säger Karin Esberg.
Hur bostadsmarknaden kommer att utveckla sig under det kommande året är osäkert, mycket på grund av att vi ännu inte vet vilken regering landet får. Men både Anne Wallén och Karin Esberg menar att något fortsatt prisras i Trosa är osannolikt.
– Det kommer att stabilsera sig lite nu och sedan sakta öka igen i mitten av året. Det som händer i Stockholm brukar komma till oss 6 månader senare, och vi ser att det börjar bli budgivningar i innerstaden igen redan, säger Karin Esberg.