Polis, brandkår och ambulans har i uppdrag att skydda det gemensamma kluster vi kallar för samhälle. Allmänhetens säkerhet är, och måste vara, högsta prioritet i räddningspersonalens yrkesutövning. Det räcker för många. Låg lön, obekväm arbetstid och begränsade karriärmöjligheter påverkar inte det faktum att Polishögskolan är en av landets mest sökta utbildningar.
Anledningen är att det finns en stolthet i räddningsyrken som är svår att finna hos exempelvis bank- och kommuntjänstemän. Nackdelen med yrkesstoltheten är att den skapar en särskild kårmentalitet. Fördelen är att poliser, brandmän och ambulanspersonal lever med sitt uppdrag dygnet runt. Få lediga brandmän går förbi en brand utan att försöka släcka elden.
Den senaste tidens stenkastning mot räddningspersonal runt om i landet är således ett direkt angrepp mot polisens, brandkårens och ambulanspersonalens yrkesstolthet. Att känna sig bespottad, samtidigt som man försöker göra ett bra arbete, leder till frustration snarare än förståelse.
För att komma till rätta med angreppen mot räddningspersonal föreslår nu europaparlamentarikern Olle Schmidt (FP) att straffen för våld mot räddningspersonal bör skärpas. Även om utspelet kan ses i ljuset av en stundande valrörelse och att förslaget inte på något sätt berör problemets kärna, vore det realistiskt om lagstiftningen visar uppskattning för räddningspersonalen genom att förbättra deras skydd.
Justitieminister Beatrice Ask (M) har tidigare varit avvaktande inför Brandmännens riksförbunds begäran om en sådan lag. Men precis som lagen ger polis, brandkår och ambulans rätten att köra mot rött ljus bör våldsamma, verbala attacker mot räddningspersonal i tjänst kunna ge en strängare påföljd i straffskalan.
Hårdare straff blir aldrig en universallösning på våra samhällsproblem. Utvecklingen i Danmark visar dock på ett faktiskt samband mellan högre straff och mindre stenkastning. Lärdomarna ifrån vårt södra grannland gör Schmidts förslag värt att prövas. Allmänheten måste skyddas av allmänheten.
I allmänhetens intresse
Det finns lika många anledningar att bli polis som det finns poliser. På samma sätt finns lika många anledningar att bli brandman eller ambulanspersonal. Men utöver det individuella skälet att välja ett räddningsyrke finns oftast en gemensam nämnare: viljan att bidra till en bättre samhällsutveckling, att hjälpa när inget annat hjälper. To protect and to serve.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!