I Sverige är 81 procent oroade över klimatet, om vi får tro Miljöpartiets hemsida. Betydligt färre är bekymrade över MP:s vägval på helgens kongress, där frågan är om det politiska landskapet ska förändras i mer intressant riktning - eller om det bara späs på med koldioxidproduktion från talarstolarna.
Åsikter må vara som luft, men besluten lär ge vid handen om Miljöpartiet ska betraktas som en fri fågel mellan blocken eller om partiet, när hårt sätts mot hårt, främst ska ses som rödgrönt parti. Mycket handlar om hur MP väljer att positionera sig i frågan om friskolor och om partiföreträdarna visar att Moderaterna nu mäts efter samma måttstock som Socialdemokraterna.
I början av veckan fick vi tecken på att det dras åt olika håll inom Miljöpartiet. Partistyrelseledamoten Karin Svensson Smith hävdade att partiet vill att reseavdragen ska avskaffas, men fick bakläxa av språkröret Åsa Romson (SN 21/5) som lovade att något sådant inte var aktuellt. I onsdags drog förra språkröret Per Gahrton, tillsammans med bland andra Svensson Smith, upp kravet på ett absolut vinstförbud för friskolor. Partiledningen skruvade åter besvärat på sig och försökte vara kritisk till vinstuttag utan att vilja förbjuda det. Miljöpartiet har en historia av att värna de fria skolornas frihet som förpliktigar.
18 av 25 regionala MP-toppar kan inte säga vilka partier de vill ha samarbete med (DN 25/5). Partiet har länge har hävdat att höger- och vänster-termer är ointressanta, men det är just sådana vägval som nu ställs på sin spets internt och i svensk politik.