I Oxelösund krävs det fingertoppskänsla

Övrigt2006-10-04 17:28
Den röda muren krackelerar. Mycket har hänt i Oxelösunds politiska liv på några mandatperioder. Det socialdemokratiska majoritetsstyret är historia. Inte heller förra mandatperiodens s+v-samarbete ser ut att upprepa sig, i organiserad form åtminstone.
I stället vill nu kommunalrådet Benita Vikström (s) styra kommunen i minoritet. Hon har aviserat att man vill göra om mål- och budgetprocessen i kommunen så att alla partier ska kunna få insyn. Det är ett välkommet förslag och leder förhoppningsvis till en både bredare och mer öppen process och debatt. Det är upp till bevis för alla partier.
Att socialdemokraterna sett till utgångsläget inte har förmått att förhandla fram en styrande majoritet är anmärkningsvärt. Varje samarbete har sitt pris, både vad gäller politik och förtroendeuppdrag. Intressant nog faller förhandlingar oftare just på dessa personfrågor än rent politiska spörsmål. Den som suttit vid makten behöver nämligen inte bara lämna ifrån sig poster, utan även peka ut vilka bland de egna som blir av med sina uppdrag och sin ersättning. Så sätts sammanhållningen på prov.

Att Folkets hus-affären har skapat en ilsket röd fnurra på tråden mellan socialdemokraterna och vänstern är uppenbart. Socialdemokraterna målade upp ödesmättade undergångsscenarior för hur det skulle gå när kommunen inte fortsatte att sponsra Folkets hus med stora skattemedel. Nu är byggnaden såld, men i stället är det nya avtal som skapar cirkus.
För de borgerliga i Oxelösund måste valet räknas som en klar framgång, med breddat väljarstöd och ökad andel i fullmäktige. Dessutom förs intressanta diskussioner om ett flitigare samarbete mellan partierna, en allians. Det som fungerat bra i såväl Trosa, som Gnesta och i Nyköping är nu på gång även i Oxelösund. Det återstår att se hur mycket inflytande alliansen kan få. S kan ju välja att strategiskt undvika uppgörelser med de borgerliga, vilket också har sitt pris.

Det är en svår balansgång att styra med hoppande majoriteter. Om det inte fungerar är det ingen tvekan om vilka som förlorar mest. Det är det parti eller de partier som sitter på de avlönade posterna. Ett minoritetsstyre fungerar bara om den styrande minoriteten förmår visa tillräcklig ödmjukhet och lyhördhet i varje enskild fråga. Annars blir det snart uppenbart för väljarna varför styret inte fungerar.
En minoritet styr på majoritetens nåder. Skulle vänstern vilja göra upp över blockgränsen sitter s-styret löst vilket skulle skriva lokalhistoria. Kommunpolitiken i Oxelösund ser ut att gå en intressant tid till mötes.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om