I turerna kring Nyköpingshem

Övrigt2007-11-21 14:31
Ska kommunägda bolag ha kompetenssammansatta styrelser eller politiskt sammansatta? Förra kommunalrådet i Nyköping Göran Forssberg (s) vill se mer av rekryterad specialkompetens i kommunala bolagsstyrelser än poster fördelade efter valresultat (SN 20/11). Utvecklingen på Skavsta framhåller han som typexempel.
Idén är god i sig. Regeringen använder samma princip i de statliga bolagen, där man steg för steg tar bort de politiska styrelseposterna och ersätter dem med kompetens som den specifika styrelsen behöver. Som medborgare och skattebetalare är det viktigt att kommunala bolag är så professionellt skötta som möjligt.
Göran Forssbergs utspel uppfattas så klart som en vågad högergir från vänsterkanten. Och finns det ett brett stöd inom Nyköpings socialdemokrati för en sådan reform, är utvecklingen mycket intressant.

Fast det här kan också tolkas som en reaktion på den kritik om informell styrning som riktades mot kommunalrådet Göran Forssberg. I bakgrundshistorien finns även ett vallöfte från 2002 då socialdemokraterna lovade en storsatsa på kommunala hyreslägenheter via Nyköpingshem. Det var bara att sätta igång och bygga, hette det. Men det var det inte. Ägardirektiven var inte så skarpt formulerade.
Bolagets styrelse gjorde en annan bedömning, med erfarenheterna av 400 tomma lägenheter i Brandkärr och tillhörande kostnader på 80 miljoner i färskt och dyrköpt minne.
Med Nyköpings stadiga tillväxt och inflyttningstrend finns ett uppenbart behov av fler hyresrätter, utöver alla villor och bostadsrätter. Det är inte helt lätt att lösa. När Nyköpingshem ska bygga centralt, där efterfrågan är som störst, är det förenat med stora kostnader och därmed mycket höga hyror. Med bruksvärdessystemet är det inte heller givet att man kan ta ut de hyror som egentligen krävs. Då måste kostnaderna läggas på övriga hyresgäster eller på ägarens bord, indirekt de beskattades.
Nyköpingsalliansen ska i vår lägga fram nya ägardirektiv till Nyköpingshem. Det gäller att formulera sig rätt, både vad gäller ambitionerna för nyproduktion, men också ifråga om möjligheter för ombildning till bostadsrätter. Nästa punkt är hur man kan säkerställa att det i slutändan blir en ökning av antalet hyresrätter inom Nyköpingshem och/eller kommunen som helhet?
Däremot har Nyköpingsalliansen inga planer på att ändra styrelsesammansättningen. Inte heller att minska ägandet i Nyköpingshem, vilket vore att följa Skavstaexemplet fullt ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om