Valfrihet är att föredra framför monopol i vård, skola och omsorg. Fler utförare är bättre än en. Det är därför också SNS-rapporten talar om att utveckla valfrihetsmodellen, inte skrota den för att återgå till det gamla, den offentligt pekande handen där medborgaren bara hade att foga sig.
Rapporten möts av bred kritik, men det är samtidigt bra att det blir liv i luckan. Valfriheten behöver försvaras och argumenteras för. Bland annat kunde Vårdföretagarna raskt visa att svenskarna, enligt Svenskt kvalitetsindex, anser att kvaliteten har höjts på vården sedan vårdvalet infördes. En utvärdering av vårdvalet i Stockholm från i somras pekar på högre tillgänglighet och produktivitet.
Att privata utförare konkurrerar med offentliga – och ibland även konkurrerar ut, är rimligt och rätt när brukarens val avgör. Däremot är det viktigt att inte ryggmärgsreflexen som försvarar valfriheten blir till ett automatiskt avfärdande av kritiskt ställda frågor.
Lottas äldretjänst AB med tolv kunder måste granskas lika noggrant som den kommunala hemtjänsten eller det stora privata hemtjänstföretaget med hundratals så kallade brukare.
Hur säkrar man bästa möjliga personliga val även för den som inte är frisk nog att fullt ut ta tillvara sina intressen? Vem värnar den som saknar anhöriga? Blir det så att den som är för svag får ta det den får?
Medborgarnas intressen står inte att finna i den offentliga apparaten, inte heller i de privata företagen, utan i kraven på hög kvalitet och ett brett utbud inom vård, skola och omsorg – utfört med rimlig ekonomisk effektivitet.
Vi väljer inte alltid den billigaste falukorven i affären, men ingen blir lyckligare av att alla som vill ha korv tvingas äta sill. De så kallade välfärdstjänsterna blir inte bättre av att alla har det ungefär lika illa – eller får exakt samma sak. Vi är inte exakt likadana.
Med konkurrens ökar möjligheterna att fler får vad de vill ha. Det är en kvalitetsförbättring i sig, men inte slutpunkten för en utveckling. Den som försvarar den enskildes makt att ta egna beslut måste hela tiden vara öppen för att valfrihetsmodellen ska kvalitetsgranskas, förbättras och förstärkas.
Ibland är det bra att någon stökar till det
En rapport från Stiftelsen Näringsliv och Samhälle (SNS) skakar om den politiska debatten med påståendet att den ökande andelen av privata tjänster inom vård, skola och omsorg inte har ökat effektiviteten.Fast det har det, om än inte i så hög grad som många kanhända hade hoppats på.Framför allt råder en brist på utredningar i ämnet. Därför ska den här typen av påståenden tolkas försiktigt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!