Ibland är det motiverat 
att ställa till en scen

Övrigt2012-08-27 05:00

Kraven måste höjas på konstnärlig förmåga för att få möjlighet att läsa en estetisk gymnasieutbildning, tycker Moderaterna (SvD 23/8). För många av dagens elever har svårt att få jobb.

Problemet är uppenbart, men lösningen mer än tveksam. Vad ska man då göra med medieprogrammet som enligt SCB nästan har lika svaga siffror? Talangtest för allmänjournalistisk/kommunikativ fallenhet? Och barn- och fritidsprogrammet har snarlika bekymmer. Barnhanteringsanlagsprov? Nej, det blir fel.

Det är förstås ett problem om en ansenlig del av eleverna från en gymnasieutbildning har svårt eller mycket svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. Det är inte heller konstigt att samhällets olika intressen vill försöka styra elevernas val så att de får egen försörjning i stället för att snurra runt i de skattefinansierade trygghetssystemen.

Men det måste vara så att även beslutsfattare erkänner en 16-årings rätt att ta beslut efter eget huvud och egna önskemål. Vilket program vi nu väljer i gymnasiet avgör inte resten av yrkeslivet, även om det kan vara en hjälpande eller försvårande faktor. I stället för att försöka fördela elever mellan utbildningar, måste det vara klokare att ha så attraktiva och kompetenshöjande program som möjligt inom gymnasieskolan.

Det är fria valet är viktigt, en signal till varje individ att man också måste leva med konsekvenserna av det egna valet. Det är inte alltid någon annans fel eller ansvar. Därför ska det finnas så mycket information som möjligt om programmens kvalitet, hur det har gått för tidigare kullar och vilka yrken som utbildningen ger särskild kompetens för.

Var och en ska kunna göra ett så genomtänkt val som möjligt. Det är inte ens säkert att studievägledaren vet vad som är bäst för en enskild elev.

Kunskaper i estetiska ämnen som dans, teater eller musik kan vara till nytta på många olika sätt även i yrkeslivet. Moderaterna bör fundera ett varv till på om det är god pedagogik att hindra unga från att studera sådant de brinner för med motiveringen ”du tillhör inte elitskiktet”.

Är det rimligt att begränsa det fria skolvalet? Det enda det nuvarande förslaget verkar föra med sig är att motivationen att studera minskar för ett antal elever.

Fokus måste ligga på kvalitet, på att respektive utbildning klarar att förbereda eleverna för de kompetens- och kunskapskrav som väntar i högre utbildning och/eller arbetsliv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om