677 nyanlända flyktingar. Så många nyanlända flyktingar kom till Oxelösund under 2014, 2015 och 2016, men då räknas inte asylsökande i anläggningsboende eller i eget boende (EBO), in.
– Det kom otroligt många då i förhållande till hur stor andel av befolkningen som det var, säger Therese Elmecrantz som är flykting- och integrationssamordnare vid Oxelösunds kommun.
Det Elmecrantz syftar på är att Oxelösund under åren 2014–2016 har tagit emot i genomsnitt 193 flyktingar per år räknat per 10 000 invånare. Enligt länsstyrelsens sammanställning har 15 andra kommuner har tagit emot fler per capita under samma tid, mest av alla Högsby med 369. Jämförelsevis har Nyköping, Trosa och Gnesta tagit emot 42, 35 och 32 under samma period.
Men sedan dess har det varit en stopp under 2017 – och pausen fortsätter.
– Det blir inga fler nyanlända 2018 heller, men samtidigt jobbar vi med dem som kom 2015 och 2016. Vi var en av de kommuner som tog emot flest flyktingar per capita i Sörmland ihop med Vingåker och Flen. Så nu har vi jobbet att få ut folk i arbete eller utbildning, säger Linus Fogel (S) som är ordförande i vård- och omsorgsnämnden.
Något som är viktigt att lyckas med både i ett humanistiskt, ekonomiskt och socialt perspektiv.
– Målsättningen är att minst 50 procent ska vara i egenförsörjning efter två år. Sedan kräver Arbetsförmedlingen att alla ska arbeta, studera eller vara i någon form av åtgärd om man inte är sjuk. Då gäller andra regler, säger Elmecrantz.
– Det är tufft om man exempelvis är analfabet och uppvuxen på landsbygden i Eritrea jämfört med om man är en syrisk ingenjör som kan engelska. Det är helt olika förutsättningar, fortsätter Elmecrantz.
Hon pekar på att tidigare utbildningsbakgrund, kunskaper i svenska, utbildning, lokal arbetsmarknadsstruktur och kontakter är saker som är avgörande hur en person lyckas etablera sig i ett nytt samhälle.
Nu berör dock statistiken de som blivit placerade i Oxelösund – vilket långt ifrån omfattar alla.
– Det är jättesvårt att se vilka anhöriga som flyttat till kommunen efteråt. Vi har en EBO-lagstiftning och man har rätt att flytta till vem du vill, säger Fogel.