Inga pengar till antidrogprojekt

Alkoholförgiftningarna bland unga har ökat och alkohol har blivit mer lättillgänglig. Trots detta har Länsstyrelsens satsning på alkoholförebyggande arbete fått ett mycket svalt bemötande i Gnesta och Trosa.

Övrigt2006-08-01 23:17
Socialstyrelsen publicerade i våras en rapport som varnade om en ökad risk för 80-talister att fastna i alkoholmissbruk. I takt med att alkoholen blivit mer lättillgänglig har även alkoholförgiftningarna bland unga ökat. Länsstyrelsen i Södermanland genomför just nu en satsning på alkoholförebyggande arbete. Eva-Sara Beckman är länssamordnare för projektet. Under våren har hon åkt runt i kommunerna och informerat om projektet.
Ett av målen är att varje kommun skall ha en drogsamordnare, ansvarig för att driva informationskampanjer och väcka opinion mot destruktivt användande av alkohol och andra droger.¨

Länsstyrelsen är villig att sponsra varje kommun med 50 procent av lönekostnaden för att anställa en sådan person.
Gnesta och Trosa har tyvärr inte nappat på iden, den har inte fått tillräckligt politiskt stöd där, säger Eva-Sara Beckman.
I Trosa kommun finns redan en ungdomshandläggare som arbetar med just dessa frågor.
Vi har därför valt att inte involvera mer personal i dessa frågor i nuläget, säger Riitta Rask, alkoholterapeut vid Trosa kommun.
Henrik Sörblad, kommunalråd i Gnesta, säger att han varken har råd eller möjligheter att anställa en sådan person.

Det har varit lite turbulent sedan förvaltningschefen sa upp sig här. Kommunen har inte pengar över för att anställa en drogsamordnare just nu, säger han.
Eva-Sara Beckman ser detta som ett problem.
Just i Gnesta kommun gör pendeltåget och närheten till Stockholm att tillgången på importerad alkohol är extra stor, säger hon.
Närpolischef Peter Johansson säger att i Gnesta har polisen märkt att tillgången på egenimporterad öl och sprit ökat.

Vi beslagtar mer importerad alkohol från minderåriga nu, säger han.
Polisen tror att det finns flera personer i Gnesta som specialiserat sig på att sälja importerad alkohol till kommuninvånare.

Ingrid Jerneborg, ordförande i socialnämnden i Gnesta beklagar att kommunen inte har råd att anställa en drogsamordnare.
Vi har inte råd, så enkelt är det, säger hon.
Istället hänvisar hon till det drogförebyggande arbete som redan pågår i kommunen.
Genom skolan och föreningar försöker vi arbeta aktivt för drogfrihet, säger hon.
Eva-Sara Beckman på Länsstyrelsen tycker inte att det räcker, hon efterfrågar större debatt
Det är viktigt att vi pratar mer om problemen med alkohol och droger i länet, både i politiken och hemma med våra egna barn och ungdomar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om