Utvecklingen visar att samhället allt mer präglas av förebyggande syften. Oavsett om vi köper villalarm – eller sätter upp kameror på gator och torg – handlar argumenten om trygghet.
Varför ska jag kolla med Statistiska centralbyrån för att se hur många i mitt kvarter som råkat ut för ovälkomna gäster? Icke, säger Nicke. Och köper den mest högljudda larmanläggningen på marknaden.
Beteendet är välkänt bland varumärkeskonsulter. Det är ingen slump att Volvo marknadsför sina nya modeller genom lyfta fram trygghetsaspekten. I dag är mer eller mindre alla bilar utrustade med krockkuddar – men Volvo är ensamt om reklamen ”safety first”.
Deras kunder gillar helt enkelt konceptet.
När SSAB inför slumpvisa alkohol- och drogtester för sina anställa är man inne på samma tankar som Nicke. Utan att presentera några siffror för hur de alkoholrelaterade olyckorna vid SSAB har ökat – och att man därför känner sig tvungna att ändra rutinerna – förklarar projektledaren Per Ahl att testerna minsann även gäller tjänstemän.
Om Ahl bor i villa sätter jag min högra hand på att han har en rejäl, rödblinkande larmanläggning.
Å ena sidan. SSAB:s nya, slumpvisa alkohol- och drogtester behöver inte vara fel. Arbetsmiljön är långt ifrån ofarlig och SSAB måste självklart ha en nolltolerans mot alkohol och droger. Utifrån ett rättviseperspektiv finns även en poäng i att både truckföraren och revisorn kan bli utvald. Å andra sidan. Bör inte SSAB nöja sig med alkohol- och drogtester först vid misstanke om missbruk? SSAB:s projekt innebär ju att företaget steg för steg hjälper till att flytta fram gränserna för vilka intrång arbetsgivaren har rätt att göra i sin anställdas personliga sfär.
När kan till exempel kommunens personal se framemot 700-800 kissprov på skattebetalarnas kvitto? Det måste väl vara lika viktigt att säkra nykterheten hos anställda som arbetar med människor, som hos anställda som arbetar vid maskiner? Och vad säger i så fall LO, Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund?
Vägen till kontrollsamhället är full av goda, förebyggande avsikter. Men tyvärr har ingen utvecklat några testmetoder mot trygghetsnarkomani.
Där skiljer sig inte SSAB ifrån övriga samhället.