Inga vinster i vänsterns skola

Skolpolitiken är en rödgrön stötesten. Under söndagens traditionella sommartal i Gnesta gjorde vänsterledaren Lars Ohly inte heller något för att dölja oppositionens tilltagande oenighet. I stället slog Ohly fast att privata aktiebolag inte bör driva friskolor.
Vänsterpartiets hållning är rent ideologisk.

Övrigt2009-08-11 05:00

Någon hänsyn till att flera av landets bästa grund- och gymnasieskolor är fristående tar inte Lars Ohly. Obekymrad av oppositionens samarbete, och de höga förtroendesiffrorna för regeringens skolpolitik, fortsätter vänsterledaren att svinga med sin mest dogmatiska pekpinne.

Att Vänsterpartiet tar avstånd från privata utbildningsföretag som delar ut vinst till sina aktieägare är dock mer förståeligt än att delar av socialdemokratin häromveckan gjorde det samma. Under Ohlys partiledarskap har V rört sig än mer vänsterut. Även om det hittills inte lönat sig är det uppenbart att Lars Ohly vill se fler traditionella socialdemokrater rösta på Vänsterpartiet.
Den generella välfärdsutvecklingen det senaste decenniet talar dock emot Ohlys vänstergir. Väljarkåren ser, till skillnad från V, inte privata utbildningsföretag som en paria. För de allra flesta elever och deras föräldrar är kvaliteten på utbildningen det primära. Vem som erbjuder ett särskilt gymnasieprogram är mer sekundärt.

När höstterminen börjar om drygt två veckor kommer en av fem gymnasieelever att ha sitt upprop i en friskola – i storstäderna är siffran ännu högre. Att förbjuda väl fungerande utbildningsföretag att verka, och dela ut vinst till sina aktieägare, är således ett politiskt självmord för en opposition som måste vinna tillbaka storstadsregionerna.
Det vet naturligtvis Mona Sahlin och Maria Wetterstrand. Ändå är deras kritik av Vänsterpartiets skolpolitik så gott som obefintlig. Oppositionens svagaste parti har efter vårens samarbetssvårigheter paradoxalt nog fått det starkaste utgångsläget i förhandlingarna. Inget talar för att Lars Ohly inte försöker använda det politiska frikort han fick i och med att V kom sent in i den rödgröna vagnen.
Medan Ohly gör kortsiktiga utspel kan utbildningsminister Jan Björklund (FP) och de andra borgerliga partiledarna därför hålla en betydligt lägre profil i skoldebatten. En sund kritik mot enstaka friskolor bör naturligtvis baseras på verkliga problem, inte på privata utbildningsföretags framgångar.
Det är bara Vänsterpartiet som ser problem i att friskolor går med vinst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om