Ingen enkel resa för SAS

Flygbolaget SAS är åter i knipa. Företaget gjorde en förlust på en miljard kronor för årets andra kvartal. Trots att sju flygplan och drygt tusen anställda har lämnat företaget fortsätter företaget att förlora pengar.

Övrigt2009-08-13 05:00

Besparingsprogrammet Core SAS på 4,5 miljarder kronor, tillsammans med en nyemission på sex miljarder kronor där svenska staten stod för 1,3 miljarder, har hittills inte lett till något avgörande resultat. Därför presenterade SAS i går utökade besparingar på två miljarder kronor. Ytterligare 1000-1500 heltidstjänster ska bort och nya kollektivavtal ska förhandlas fram för att sänka lönekostnaderna. 

SAS problem är inte nya. Inte ens under den senaste högkonjunkturen lyckades SAS få någon varaktig vinst. Förutsättningarna för att lyckas driva ett flygbolag när man måste förhandla med 39 olika fackföreningar i Norge, Sverige och Danmark – samma personalkategorier har olika föreningar i de olika länderna – och dessutom ta hänsyn till de tre statliga ägarnas egna intressen är ingen lätt uppgift. Skillnader i förhandlingstaktik hos fackföreningarna i de skandinaviska länderna leder till olika avtal för exempelvis dansk och svensk kabinpersonal, vilket både ökar de administrativa kostnaderna och osämjan mellan kollegorna i de olika länderna. Att bolagets form och struktur definierades när flygtrafiken fortfarande var monopoliserad gör inte rationaliseringsprocessen enklare.
Yngre privatägda bolag som Norwegian och Ryanair har klarat sig bättre bland annat på grund av att företagen redan från början har varit inriktade på att vara kostnadseffektiva för att kunna konkurrera. Att de inte är låsta av gamla avtal med facken har naturligtvis också underlättat. 

De möjliga lösningarna för SAS överlevnad är få. Antingen lyckas man skala bort ännu mer administrations- och lönekostnader än vad man lyckats med hittills – vilket kräver rejäla omstruktureringar – eller så låter ägarna SAS gå i konkurs och genomför en rekonstruktion där man gör sig av med de gamla oken. En försäljning av SAS, som har nämnts tidigare när bolaget fått problem, är nog inte aktuellt. Många av de andra större europeiska flygbolagen har också problem och SAS är inte attraktivt att köpa i sitt nuvarande skick. Först måste de gamla resterna från monopoltiden rensas bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om