Ingen fara med asbest i dricksvattnet
Dricksvattnet i Trosa rinner genom rör av asbest, ett material som totalförbjuds i hela EU om två år. Ofarligt, hävdar man på kommunen och arbetsmiljöverket.
Men några planer på att byta ut dem finns inte, trots att asbest snart är förbjudet. Varför?
Näst efter rostfritt stål och glas finns det inget som är bättre att transportera vatten i än eternitrör, säger Mats Persson på tekniska kontoret.
Det äldre ledningsnätet i Trosa kommun är tillverkat av gjutjärn. Numera används mest plaströr. Fördelen med eternit är att materialet varken ger vattnet bismak eller rostar. Och så är det hållbart.
Eternitrören är de bästa vi har. Vi har inte haft en läcka på tio år och då var det en skarvmuff som gick sönder, säger Lars Norén på tekniska bolaget Trotab.
Enligt Persson finns inget som påvisar någon risk med asbest i vattenledningsrör. Ämnet är bevisligen farligt, men det gäller vid inandning (se faktaruta). Om asbest lossnar från insidan av rören är mängderna så små att de är försumbara.
Han får medhåll av avdelningsdirektör Claes Trägårdh på arbetsmiljöverket.
I USA och framför allt Kanada är mängderna ofantligt mycket större. Inte heller där har man upptäckt någon sjukdom som kan sättas i samband med asbest i vattnet, säger han.
Yrkesmässig hantering av asbestmaterial är noga reglerad. Däremot finns inga regler för privatpersoner. Numera tar många ner sina eternitskivor från sina husfasader och tak.
Spruta på med vatten för att binda dammet. Se till att inte bryta sönder dem och lämna plattorna förpackade på en tipp som får ta emot dem. Man bör inte heller borsta mossa från tak med eternitplattor. Det är dammet som är farligt.
Men som sagt, någon fara för asbest i dricksvattnet är det inte.
Jonas Björnstam
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!