Ingen ökad fara för idrottande barn
Det finns ingen anledning till oro vad gäller de många dödsfallen bland idrottande barn enligt Anders Wallin läkare på Nyköpings barnklinik.
Tillsvidare måste man säga att de här dödsfallen är slumpmässiga, säger Hans-Erik Ramstedt, känd kardiolog på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.
Att det bara är pojkar som dött och bara sådana som håller på med lagidrotter har han ingen förklaring till.
Jag har inte sett någon utvärdering så det är svårt att säga något om det. Har man en hjärtåkomma och anstränger sig så får man för hög hjärtfrekvens och då kan sådant här hända, säger Ramstedt.
Jag såg att i ett av de senaste fallen så fick killen boll i bröstkorgen, säger Anders Wallin. Och precis som det finns hjärnskakning så finns det hjärtskakning och det betyder att ett trauma kring hjärtat kan rubba retledningssystemet så att hjärtat kommer i otakt.
Hypertrof kardiomyopati är ett namn som nämns mer och mer nu. Det sägs väl att ungefär 1,3 pojkar och bara 0,40,5 flickor av 100 000 drabbas av sjukdomen. Är det något som du känner till?
Jag har sett siffrorna men har inte så mycket att säga om dem. Hypertrof kardiomyopati finns i tio olika former och de kan uppträda på många sätt. En del märks knappast, andra är mer allvarliga, säger Ramstedt.
När ska föräldrar testa sina barn?
Om det finns kända hjärtsjukdomar i släkten med för tidigt döda. Till exempel förtjockad hjärtmuskel och oregelbunden hjärtrytm. Har man dessutom tendenser att svimma efter en kraftansträngning bör man testa sig, säger Hans-Erik Ramstedt.
Båda läkarna poängterar vikten att hålla barnen hemma vid förkylning.
Vid en febersjukdom ska man inte anstränga sig, säger Hans-Erik Ramstedt.
Jag är ju ingen expert i hjärtfrågor men en del virusinfektioner kan leda till hjärtmuskelinflammation så det gäller att inte träna när man är förkyld, säger Anders Wallin.
Hjärt- och lungräddningskurs då, är det något som alla borde kunna?
Helt klart. Det kan rädda liv, säger båda läkarna bestämt.
I Eskilstuna har man under våren märkt av en ökad förfrågningen efter hjärttester. Så är inte fallet i Nyköping.
Men det kanske dyker upp fler nu, säger Anders Wallin.
Någon beredskap på masstester som i Italien där alla ungdomar måste testa sitt hjärta innan de får börja idrotta, finns dock inte.
Vi har så vi klarar av enstaka fall, men inte flera fotbollslag i rad, säger Anders Wallin. Då måste man dessutom fråga sig om friska individer ska gå före sjuka.
Ramstedt hänvisar till professor Bengt O Eriksson i Göteborg och hans uttalande.
Det finns ingen möjlighet att undersöka de 1,2 miljoner idrottande barn som finns i Sverige.
Ska man som förälder stoppa sin son att spela fotboll nu?
Det här måste hanteras med förstånd. Har man, som jag sa tidigare, hjärtsjukdomar i familjen eller börjar svimma, då ska man testa sig. Annars är det lika viktigt att idrotta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!