Ingen talar längre om en kärnvapenfri värld

Övrigt2006-10-09 18:51
När kärnvapen talar lyssnar världen. Nordkoreas provsprängning av en kärnladdning är en illavarslande påminnelse om detta. Lägg därtill orosmolnen kring Irans kärnprogram. Kombinera detta med att ingen kärnvapenmakt idag talar om nedrustning och bekymren är i öppen dager.
Det handlar inte bara om kommunistdiktaturen i Pyongyang. Nordkorea är ett av världens fattigaste länder, regimen har satsat allt på kärnvapen och militärmakt. Så, vad kan man sälja? Nordkorea har lämnat icke-spridningsavtalet. Det är ingen långsökt tanke att man skulle kunna vara Iran behjälpligt med kunskap och teknik. Iran har olja och gas.
Risken är alltså uppenbar att det skapas en växande arena vid sidan av icke-spridningsavtalet för stater eller aktörer som vill stärka sin arsenal med nukleära medel. Tidningen Washington Post påminner om att det redan handlas i det fördolda med missiler och avancerad vapenteknologi mellan Nordkorea och stater som Iran och Syrien.
Inte ens stormakten Kina med relativt goda förbindelser med Nordkorea har förmått att påverka kommunistdiktaturen i grannlandet. En överhängande risk är därmed att USA, EU, Kina och FN har förlorat den globala kontrollen över kärnvapenteknologin. Vad händer nu i Iran? I Syrien?
Ytterligare en stat sitter med fingrarna på avfyrningsknappen.

USA:s hårda ton har inte fungerat mot Nordkorea. Sexnationssamtalen har fallerat. Frågan är vad FN och omvärlden kan göra. Att stoppa eller minimera det humanitära biståndet vore dock att straffa folket för diktaturen.
Kina kan måhända göra skillnad. Med en hårdare linje mot Nordkorea kombinerat med strikta handelssanktioner så skulle trycket på diktaturen öka. Men det har aldrig hänt att en kärnvapenmakt lämnat ifrån sig massförstörelsevapnen.

Sanktioner ger sällan resultat. Ändå är det den fredliga påtryckning som återstår när diplomatin fallerar. Nordkoreas befolkning lider och svälter. De humanitära behoven av hjälp från omvärlden är omfattande. I stället bygger diktaturen kärnladdningar och missiler för att avskräcka utländsk aggression och framstå som en viktig aktör för säkerhetspolitiken i Ostasien.
Vad händer då om Kina stryper tillförseln av olja? Omvärldens svåra strategival är att sätta hårdast möjliga press på regimen samtidigt som man undviker en mänsklig katastrof för befolkningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om