Ingen vinst att pendla till jobb i Stockholm

Den som arbetar och bor i Stockholm tjänar inte på att flytta till en annan kommun i Mälardalen och pendla till jobbet istället. Det visar en färsk rapport från bland annat Svenskt näringsliv.

Övrigt2002-02-28 23:39
Rapporten, Regionförstoring i Mälardalen, handlar om pendlingsmönster och boendekostnader och bakom studien ligger Svenskt Näringsliv, Svenska kommunförbundet, Landstingsförbundet och Föreningssparbanken.
Frågeställningen handlar om i vilken utsträckning olika kommuner i utkanten av Mälardalsregionen kan utgöra en attraktiv boendemiljö för personer som arbetar i Stockholm.
Kan dessa kommuner vara ett alternativ för personer som söker ett billigare boende men som ändå vill vara en del av Stockholms arbetsmarknad?
I rapporten blir svaret att två personer som bor och har jobb i Stockholm inte tjänar på att flytta till en av kommunerna utanför den lokala arbetsmarknaden och sedan pendla.
Trots att boendekostnaden blir lägre, så blir pendlingskostnaden så stor att den äter upp den vinst som gjordes på flytten.
Det beror på att kostnaden för att pendla kan delas upp i två delar: dels en kostnad för periodkort alternativt bilresekostnad, dels en kostnad för den tid pendlingen tar. Den senare är ett kalkylmässigt värde på hur människor uppskattar att deras tid är värd.
Därför måste politikerna i kommunerna utanför Storstockholm marknadsföra kommunen med annat än fördelarna med att pendla för att locka människor att flytta från Stockholm.
Ett exempel på hur flytten från Stockholm kan bli ekonomiskt lönsam är om den ena personen inte pendlar utan istället får ett arbete i närheten av den nya bostaden.
Istället får kommunpolitikerna rådet att försöka öka antalet företagsetableringar i den egna kommunen och på så sätt locka människor att både arbeta och bo i kommunen.
På grund av ökade lokalhyror, trafikproblem och svårigheter att rekrytera arbetskraft i Stockholmsregionen kan det i framtiden bli allt mer intressant för företag att etablera sig utanför ett överhettat Storstockholm.
De får också rådet att satsa på service, såsom bra skolor och fungerande sjukvård, eftersom det finns andra faktorer än billigare boende som spelar in vid valet av bostadsort.
Flest antal pendlare till någon kommun inom Stockholms lokala arbetsmarknad kommer från Västerås (2 900 personer), Eskilstuna (2 000) och Nyköping (1 700).
I relativa tal mätt betyder det att minst 35 procent av de som bor i någon av det tre kommunerna pendlar till ett arbete i Stockholms lokala arbetsmarknad.
Det ligger nära till hands att gissa att dessa kommuner är nästa steg i regionförstoringen, men vi vet inte hur lång tid det tar, säger Åsa Liljeström, som är en av dem som arbetat fram rapporten.
Louise Hulgaard
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om