Inget går upp mot brödbak
De gillar att baka bröd, Elin Andersson och Johanna Grill från Runtuna. Två sistaårselever på Gripenskolan som tog sitt intresse som utgångspunkt för avslutningsårets projektarbete.
I Sverige använder många bagerier färdigmixade degar, förklarar Johanna.
De tillsätter stora mängder jäst och konserveringsmedel, tillägger Elin.
En förklaring till de olika brödkulturerna kan också vara att man söderut äter bröd till alla måltider, brödet är ett komplement. Brödet ersätter där till viss del potatis. I Sverige äter man kanske inte alltid bröd till maten men kan istället ha en måltid där det huvudsakliga är bröd.
I höstas var vi på en brödmässa i Karlskrona och träffade då Jan Hedh, som skrivit en bok om att baka bröd och som också är en av grundarna till bageriet Olof Viktors i Clemminge i Skåne, berättar Elin Andersson. Vi fick sedan tillfälle att besöka Jan Hedhs bageri, där man bakar enligt traditionella metoder.
Surdegar, påpekar de, ger hållbarare bröd med en tjockare skorpa vilket ger ett mer naturligt skydd. De menar att de ursprungliga metoderna och recepten har blivit utkonkurrerade i dagens svenska brödproduktion.
Efter jul började de skriva ner fakta de tagit reda på. Deras utställning i Gripenskolan kommer att sättas upp i Stadshuset någon gång i april.
Vi har läst en massa om brödkulturens historia i Sverige, säger Elin.
Några recept behöver de inte längre privat.
Brödet är det intressanta. Men vi använder gärna surdeg, säger Johanna. Men folk har inte tålamod med surdeg, det tar ju mycket längre tid.
Det är också som att skapa någonting, det är som konst, tillägger Elin. Ju mer tid man ger ett bröd desto mer ger det tillbaka.
Man kan blanda i allt möjligt, basen är ju vatten och mjöl. Karaktären kan ändras hur mycket som helst beroende av vilket mjöl man använt. Vi har låtit mala vårt eget vete, säger Johanna som bor på en gård. Vi bakar enbart på eget mjöl.
Bröd till varje måltid är hälsosamt, säger Elin. Socker hjälper jästen lite grand, men man kan använda honung också.
Varken Johanna eller Elin tror på brödbakning som en yrkeskarriär för dem själva.
Men båda tycker att det vore kul att ha ett bageri, men kanske inte att delta i det dagliga arbetet.
Elin funderar på något framtidsyrke inom konstområdet.
Johanna är inne på psykologi.
Det är intressant hur människan fungerar och med relationer, säger hon.
Intresset för ridning är vilande men Johanna funderar på att ta upp det när hon får bättre med tid. Elin praktiserar yoga.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!