Inget jobb utan Java

Nä, det går inte att jobba utan att fika. Och det går inte att fika utan en kopp kaffe. Viktigaste prylen på alla företag är kaffeautomaten verkar det som och likadant är det på Body Shops centrallager i Oxelösund.

Övrigt2002-02-19 14:20
Klockan närmar sig kvart över nio och kaffebryggaren har varit i gång ett bra tag. Personalen från lagret och kontoret börjar så smått samlas vid det stora fikabordet.
Den här veckan är det Mikael Ollonqvist som har köksvecka. Han fixar kaffe och något att äta till nio-fikat på torsdagar.
På Body Shop jobbar nio personer och de gör av med ungefär fyra paket kaffe varje vecka.
Första koppen intas redan vid sjutiden när arbetsdagen startar.
_ Jag måste ha kaffe på morgonen annars fungerar jag inte, säger Mari Widegren.
Hon får medhåll av större delen av sina arbetskamrater. Den första koppen på morgonen är den viktigaste.
Men vid nio-fikat börjar Mari med en kopp choklad till smörgåsen innan hon tar kaffet. Många äter första smörgåsen för dagen och Malin Pizarro-Godoy passar på att få i sig lite gröt.
Att kaffet är viktigt tycker många, men varför? Går det inte lika bra att ta en paus utan?
_ Kaffet gör att vi har något att samlas runt. Det blir naturligt att gå iväg och ta en kopp, säger Janne Widegren, även om det ofta händer att han glömmer av fikat.
Och är du inte med på fikat kan det hända att du missar något.
_ Det är ett jättebra tillfälle när alla är samlade att ge information, säger Janne.
Runt kaffebordet pratar de om sådant som plötsligt dykt upp och som berör dem alla. Ibland blir det information, ibland bara skvaller.
_ Men det blir nog mest skvaller, säger Nina Wasseng och skrattar.
Det blir en paus för att hämta andan och tid för att samla nya krafter när man väl är tillbaka på arbetsplatsen. Problem löses runt fikabordet. Du får råd och stöd av arbetskamraterna. Och många skratt.
I fikagänget på Body Shop är det bara en person som inte dricker kaffe. Det är Malin Carlsson. Hon gillar inte kaffe. Hon dricker te i stället. Förut hade hon sällskap i tedrickandet av Nina, men Nina har övergått till kaffe.
_ Det är lite krångligt att vara tedrickare. Det är många fler som dricker kaffe, säger Nina.
Hon dricker kaffet svart numera liksom de flesta andra runt bordet.
_ Mjölk och socker är mesigt, säger Frans Ekelin.
Men hur gott är det egentligen i början?
_ Man måste träna, säger Frans och får medhåll av sina arbetskamrater.
Det är inte gott i början men att dricka kaffe är enligt de flesta ett måste för att arbetsdagen ska fungera.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om