Det återstår att se om detta var en fingervisning inför riksdagsbeslutet om att slopa förbudet mot att bygga nya kärnkraftverk för att ersätta gamla. I den frågan är det dock inte bara huvudbry för kärnkraftskritiska Centerpartister. En snarlik problematik gäller för kärnkraftsvänliga Socialdemokrater. Partipiskan ser likadan ut, oavsett vilken sida blockgränsen den används.
Den här gången handlade sakfrågan om kommunernas rätt att säga nej till uranbrytning också bör utökas till att också säga nej till lokal prospektering och provborrning.
Centerpartiet har ett stämmobeslut som säger att minerallagen bör ses över och att det lokala inflytandet bör öka – inte enbart vad gäller uranfyndigheter. Ett antal riksdagsledamöter från partiet hade också lagt fram motioner i ärendet. Frågan handlar inte enbart om kommunal vetorätt, utan också om fastighetsägarens inflytande över fyndigheter på egen mark. Dessa intressen kan förstås också komma att krocka med varandra.
För att minska friktionen i frågan hade Allianspartierna formulerat ett kompromissförslag. I korta drag innebär detta att näringsdepartmentet, där näringsminister Maud Olofsson (C) leder verksamheten, får i uppdrag att återkomma med förslag om det visar sig att regionala och lokala myndigheter samt markägare bedöms ha en för begränsad roll vad gäller prospektering och provborrning.
Oppositionen hade hyst förhoppningar om att ett antal C-ledamöter skulle rösta på sina motioner och inte på regeringens kompromissförslag. Så blev inte fallet.
Gjorde Centerledamöterna då fel? Ingen ska behöva rösta emot sitt samvete. Enskilda ledamöter bör följa sin övertygelse hellre än sitt parti. Oavsett om det handlar om ja eller nej till FRA-lagen, uranprospektering eller förbudet att bygga nya kärnkraftsreaktorer.
Däremot går det aldrig att säga att en riksdagsledamot inte får acceptera kompromisser som alternativ till egna förslag. Majoritetsförslaget var i det här fallet vettigt formulerat och välbalanserat.
Politiken innehåller både retorik och resultat. I slutänden gäller det att kunna visa att man har levt upp till det man har lovat sina väljare.
Inget sammanbrott över uranbrytning
Det händer då och då att riksdagsledamöter röstar emot sina egna motioner. Det är pikant, men oftast inte direkt uppseendeväckande.Därför röstade Allianspartierna i går ned ett antal Centermotioner om att öka kommunernas inflytande över uranprospektering.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!