Inget skidlopp har knäckt Nyholm
Oxelösundaren Erik Nyholm har tävlat på skidor i 42 år detta trots att han började precis i skarven till H 35-klassen. I år har det blivit sparsamt med tävlingar på grund av ett krånglande knä. Men Erik Nyholm har fått gott om stakningsträning och hoppas att en operation ska göra att det går att återuppta tävlandet.
En snömässigt fantastisk skidsäsong har precis tagit slut. För de flesta. Erik Nyholm trotsade regnet i början av veckan och passade på att få en och annan extra mil i kroppen. Spåren fixar han oftast själv. Först sittande på SLK Oxelösunds skoter. Sedan åkandes själv i spåren.
En kollega som är hälften så gammal som dig blev knäckt när du dundrade förbi honom, du verkar inte hålla igen?
Ha, ha. Det finns flera som har kommit fram till en och klagat. Men jag brukar säga att det det får man ta, säger Nyholm och skrattar gott igen.
Faktum är att alla varv stakandes ute på 2,5-kilometersrundan Jogersö gav en meriter-ande seger, den i SM för kommunanställda över fem kilometer klassiskt i Åsarna.
Det var snabba spår och en fin bana som Thomas Wassberg hade kört upp enbart för oss. I uppförsbackarna fick jag ta det lite försiktigt för knäets skull, men annars gick det bra, säger Erik Nyholm belåtet.
Många år har han fått harva själv på allehanda snöfläckar.
Med alla fantastiska skiddagar i år så har det blivit riktigt mycket folk. Men många ungdomar har ju inte längdskidor i dag, så för att skidsporten ska få riktig fart igen behövs nog ytterligare två bra vintrar.
Även om det är trevligt med träningssällskap ser Erik helst att det rör sig om individuell intervallstart när det drar ihop sig till tävling.
Ja, jag har ju åkt Vasaloppet sju gånger, men den ryckliga åkningen som blir där har jag inte mycket för. Först stå i kö, åka på som fasen och sen stå i kö igen, nej, jag kör mycket hellre individuella lopp. Det är lite märkligt att så många bara kör Vasaloppet medan de andra fina loppen dör ut. Då tyckte jag att Öppet spår var betydligt trevligare.
Där rasade Erik in på den respektabla tiden 5.20.
Även om Erik har varit traktens mest hängivne skidåkare så länge man kan minnas, så var det absolut inte skidor som var hans sport under de år som de flesta har som tävlingsålder.
Nej, jag spelade fotboll i IFK Oxelösund i tolv år. Sen höll jag på med allt från cykel till orientering. Fast med åren blev det mer och mer bara skidåkning.
Varför har du fastnat för just den sporten i trakter som har blivit allt mindre snösäkra?
Man får röra på hela kroppen. Känslan en fin skiddag i rejält klisterföre när det går lätt och man känner sig stark gör att det är värt alla lite mindre roliga träningsdagar när man har letat snö på gräsplättar och grusvägar.
Om någon undrar över om Erik inte har saknat tävlandet på sommarhalvåret så var det så. Men då började han tävla på rullskidor. En syssla som de flesta skidåkare ser som nödvändigt ont. Rent av trist.
Jag tycker att det är roligt att bara hacka, hacka på rullskidtävlingar. Jag minns många roliga tävlingar, som i Nybro där det var riktigt fina priser. Rullskidsporten växte ett tag, men har fått en svacka nu.
Rullskidstävlingar i hela södra Sverige. Skidtävlingar landet runt, plus några fina veteran-VM till platser som österrikiska alperna och amerikanska Lake Placid som var OS-ort 1980.
Jo, man har ju fått se hela Sverige från Ystad ända upp till Kirunatrakterna. Österrike var väldigt fint även om det var extremt mycket snö och många laviner det året. Fascinerande att se ett ställe där en lavin hade dragit fram, det var som en gigantisk caterpillar hade dragit fram, berättar Erik Nyholm.
Nyholm har inte brutit ett enda lopp.
Det värsta jag har varit med om var när jag gjorde en jättevurpa och bröt ett par revben i en isig backe. Det var två mil kvar att åka. Då gjorde det lite väl ont mot slutet . . .
De senaste åren har Erik Nyholm allt som oftast fått tävla mot betydligt yngre åkare, men visst har det blivit både en och annan minnesvärd medalj.
Ofta har ju alltid några lappar (egen beteckning på alla åkare från Östersund och uppåt) varit för svåra. Men jag var tvåa på veteran-SM i Hällefors och trea i Umeå. SM-medaljerna minns man. Men när jag kände mig stark hela loppet och vann femmils-DM i Stavsjö med 20 minuter var en fin skiddag för mig.
Nu har lapparna bidragit till den allra finaste medaljen.
När vi vann brons på veteran-VM i stafetten där i Österrike var det två lappar med i laget, säger Erik Nyholm.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!