Inspektion avslöjade smuts på Sillekrog
Smutsiga och slitna lokaler gör att restaurang Sillekrog Öst på E4 norr om Nyköping får inskränkningar i sin verksamhet. Vi kommer att kräva att hela lokalen rustas upp, säger Kristina Dellrud, livsmedelsinspektör i Nyköping.
Vi tyckte det var så pass allvarligt att det finns risk för livsmedlen. Om man hittar gammal smuts i ett kök betyder det att man inte följer städrutinerna, säger Kristina Dellrud, livsmedelsinspektör i Nyköpings kommun.
I första inspektionsrapporten skriver miljökontoret bland annat att hela lokalen är i behov av rengöring, att bönor förvarades utan täckning och att täckning av rått kött och färdigprodukter var dålig, vilket kan leda till kontamination. Kondensvatten hade bildats i sådan mängd att plastfilmen över förvaringskärlen bågnade. Flera handtvättställ saknade pappershanddukar och flytande tvål.
Vid den andra inspektionen hade några av bristerna åtgärdats, men miljökontoret hade fortfarande anmärkningar.
Vi tycker att det behöver städas mer. Och att man ordnar upp det i förrådet så att det går att städa lätt, säger Dellrud.
Miljökontoret skriver att intorkad mat och skräp hittats på flera ställen i lokalen vilket tyder på att städning inte skett under alla bänkar eller på alla ställen där det finns risk att gammal mat ramlar ned i den nya.
Kristina Dellrud säger att det är fuktskador i diskrummet på väggar, tak, dörrar och dörrlister och att golvet är så ojämnt att vatten blir stående. I protokollet påpekar hon att många av de anmärkningar som ges beror på att personalen har för dålig utbildning i livsmedelshygien.
Vi kommer att kräva att man inte får hantera rå fisk, rått kött eller rå fågel innan man har gjort underhåll. Lokalerna är så slitna att det inte går att upprätthålla hygienen för den typen av hantering. De kommer att få hantera halvfabrikat, som inte är lika känsligt, säger Dellrud.
Beslutet om upprustning av lokalerna ska tas upp på nästa miljönämnd. I övrigt kommer beslut att fattas i början av nästa vecka om utbildning i livsmedelshygien för personalen och beslut om begränsning av sortimentet.
Jag kan inte kommentera anmärkningarna för jag har inte hunnit läsa protokollet. Men det är alltid allvarligt om man får anmärkningar. Det måste man ta på stort allvar och det gör jag. Det värsta som kan hända är om någon skulle bli matförgiftad och det har aldrig hänt under mina 40 år som köksmästare, säger Gerard Hoinard, ägare till restaurangen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!