Inte bara svart och vitt för domarna

Inte ens ett kort ögonblick får de släppa åkaren med blicken. Varje fel i hopp, piruett eller steg måste dock noteras, men det får man göra utan att titta ned i pappret. Sen har man en minut på sig att ge ett betyg, utan att ta hjälp av några tv-repriser. En domares vardag är inte lätt.

Övrigt2004-12-09 23:34
De har beskyllts för att vara köpta, inkompetenta eller hemmablinda.
Visst har det skett en del underliga bedömningar under årens lopp men konståkningsdomarna har allas ögon på sig. Det är svårt att medvetet ge fel poäng till åkarna.
Och med det nya systemet kommer det att bli omöjligt, säger Camilla Fredman, ordförande i domarkomittén.
När seniorernas korta program avgjordes i går på SM tyckte SN-sporten det var dags att titta närmare på vad som döljer sig bakom alla poäng.

Kortprogrammet, som är max två minuter och 40 sekunder långt, innehåller ett antal obligatoriska element. För seniorer och juniorer åtta stycken. Dubbel axel, solohopp, en hoppkombination, stegsekvens och så ett hopp, piruettkombination, hoppiruett, stegsekvens i rak, cirkel eller serpentin mönster och så flygskär.
Alla de elementen måste ingå. Men det räcker inte bara med det, säger Camilla Fredman. Vissa ska hållas i ett visst antal sekunder, sen räknar man antalet varv i piruetten, man kollar om de behåller farten, inlevelsen, hur de utnyttjar isen. . .
Och det hinner man som domare att observera?
Ja. Man har utvecklat sitt eget sätt att anteckna, för för alla fel de gör finns det en avdragstabell att gå efter. Ett fall i ett hopp ger oftast 0,4 i avdrag, så det är inget hemkokt vi kör med.
Att utbilda sig till domare och då speciellt en sådan som även dömer internationellt, tar ett bra tag. Mellan tio och femton år.
Man måste ha dömt mycket tävlingar för att gå så långt, säger Camilla.
Singel och pardans har sina egna domare, teamåkning och isdans sina.
Men det finns domare som har en double- och tripple duty (dubbel- och trippeltjänst, vår översättning), men de är få.

Efter att varje åkare har genomfört sitt program måste domarna snabbt ge sin poängbedömning för teknik och prestation på papper till en huvuddomare. Efter det är det sedan dags att höja de klassiska skyltarna, men då är det alltså omöjligt att förändra sina poäng.
På plats finns också domarkontrollanter som ser till att avvikelserna inte blir för stora.
Har man gjort något sådant får man både muntligen och skriftligen förklara varför man gjort just den poängbedömningen. Anser kontrollanterna att man gjort något fel kan man bli av med sin licens ett tag, för alltid eller så flyttas man ned en nivå.
I många bedömningssporter så har man lite extra fördel om man synts mycket tidgare. Är det så inom konståkningen också?
Domarna ska vara objektiva, men tyvärr finns det nog sådana tendenser. Men det kan vara positivt också att komma som ny. Se bara på vårt juniorpar (Niklas Hogner och Angelica Pylkina, vår anmärkning). De har tagit två brons på sina första internationella tävlingar.
Några direkta överraskningar blev det inte i går då Kristoffer Berntsson, Landvetter, tog ledningen bland herrarna och Lina Johansson, Malmö, placerade sig högt bland damerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om