Inte ens S:t Patrick kan rädda Irland

För drygt två år sedan besökte jag ­Dublin. Det var inte svårt att se åt vilket håll Irland var på väg. Bara antalet ­outhyrda ­lägenheter var fler, än de ­östeuropeiska språk som talades av hotell-, restaurang- och cafépersonalen.

Övrigt2010-11-23 05:00

Vår portier hette inte John, utan Juris. Han kom från Lettland och hade lockats till den keltiska tigerns servicesektor. Redan i januari 2009 var Juris på väg bort ifrån Dublin.
Hans lön räckte inte för att betala hyran. Irlands tragedi är fastighetsbubblans. Under en tioårsperiod var den årliga tillväxten sju till åtta procent. Bolagsskatten permanenterades på 12,5 procent och med företagsinvesteringarna kom lägenhets- och kontorskomplexen.
Det byggdes glasväggar, som inte kunde krossas. Hyrorna sköt i höjden. Lönerna hängde aldrig med. För unga irländare på väg att bilda familj, blev lånekarusellen den enda lösningen.

När lågkonjunkturen kom, lämnade den lettiska arbetskraften ett land i nationellt trauma.
För Irland är krisen inte bara ekonomisk. Den är ett slag mot Irlands nationella stolthet. Regeringen försökte in i det sista att undvika ett ekonomiskt stödpaket från EU och IMF.
I helgen gick det inte längre. Paketet beräknas landa på hysteriska 750-900 miljarder kronor. Rubrikerna handlar redan om hur EU i allmänhet, och Tyskland i synnerhet, räddar Irland.
Euromotståndarna passar naturligtvis på att påpeka orimligheten i att samtliga euroländer bryter mot stabilitetspakten. Budgetunderskotten får inte överstiga tre procent av BNP. Irlands underskott är i dag uppe i 32 procent. Den keltiska tigern har inte bara tappat sina tänder. Den är död och begraven. Det lär dröja decennier innan Irland repar sig.
Däremot är EU inte på väg till den gröna ön för att rädda Irland, EU på väg för att rädda sig självt. Om inte konsumtionen skjuter fart, påverkas exporten i hela Europa. Tyskland kommer att exportera färre BMW:s till Dublins södra förorter, kontorslandskapen i city lär inte längre efterfråga svenska telefonilösningar. Och i förlängningen slutar Ryanair att skapa arbetstillfällen på Skavsta.

Så grym är globaliseringen. Den skapar inte bara möjligheter för en ung lett, och en något äldre svensk, att jämföra sina livsvillkor i en hiss på ett hotell i Dublin.
EU:s inre marknad har flätat samman våra ekonomier med varandras. Ingen av oss har något annat val än att hjälpa Irland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om