Inte fler bråk i Trosa församling
Men har man följt det hela på lite avstånd, har man inte haft möjlighet att tycka så mycket, eftersom orsakerna varit oklara.
De senaste dagarna har dock detta ändrats.
Jag tror att vi är flera som börjar ana hur det ligger till framför allt genom att läsa de insändare som företrädarna för socialdemokraterna och POSK författat och delat med sig av i SN.
Socialdemokraterna anklagar i bitska ordalag sina motståndare i kyrkovalet för att värna prästerskapet och att POSK vill ha en sluten och odemokratisk kyrka, medan de själva vill ha en öppen folkets och medlemmarnas kyrka.
Jag är inte medlem i POSK, men jag är en engagerad medlem i Svenska kyrkan och jag vet att dessa påståenden naturligtvis är rent nonsens. Vad man verkar vilja uppnå i församlingen tycks vara ytterligare konflikter genom att måla upp motsättningar som inte finns.
Man kan inte förutsätta och utgå från att det finns en naturlig motsättning mellan folket och prästerskapet.
Folket företräds av de förtroendevalda och det är de förtroendevalda som tillsammans med personalen i församlingen som tillsätter prästtjänster. Så även i Trosa.
Prästerna som anställts i Trosa har inte sänts ut från någon diktator till biskop eller överstepräst. Ni de förtroendevalda har valt att anställa dem och annan personal.
Hur det gått har vi sett, personal har känt sig tvingade att säga upp sig eller fått sparken. Församlingsbor lider och tappar förtroende för kyrkan. Ni har ansvaret för detta!
Det är hög tid nu att sluta upp med att odla konflikterna. Använd en respektfull ton mot era motståndare och måla inte upp ett skräckscenario i fall de andra vinner.
Hur har ni tänkt att bemöta era meningsmotståndare i fortsättningen? De är ju liksom ni engagerade och aktiva människor i er församling.
Ett tips: Börja med att gå till en bokhylla, slå upp en uppslagsbok och bläddra fram till orden ödmjukhet och respekt.
Ann-Sofi Sandberg
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!