"Intensiven" på lasarettet: Här vårdas patienterna några timmar – eller månadsvis

En del vårdas bara några timmar, andra månadsvis. – Hit kommer man för att vi tror att personen kan överleva med hjälp av avancerad livsuppehållande behandling, säger Anders Samuelsson, verksamhetschef på intensivvårdsavdelningen vid Nyköpings lasarett.

I intensivvårdsavdelningens knutpunkt finns mängder med skärmar som ska avläsas, närmast Carina Holm, Eva Nilsson, Anders Samuelsson, Jennie Paulsson, Ann Gustafsson.

I intensivvårdsavdelningens knutpunkt finns mängder med skärmar som ska avläsas, närmast Carina Holm, Eva Nilsson, Anders Samuelsson, Jennie Paulsson, Ann Gustafsson.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-12-10 08:00

Det hörs på själva ordet, intensivvård, att här finns en av sjukhusets allra mest specialiserad inrättning och hjälpmedel. Här vårdas patienter som råkat ut för större trauman efter till exempel en komplicerad operation, olycka, hjärtproblem eller svårt sjukdomstillstånd.

Intensivvårdsavdelningen ingår i anestesikliniken (anestesi betyder bedövning, till exempel narkos).

På intensivvårdsavdelningen arbetar 55 personer (specialiserade sjuksköterskor och undersköterskor), dygnet runt, alla dagar i veckan, året runt. Flera ur personalen arbetar i olika delar av verksamheten till exempel uppvakningsavdelningen och intensiven. Fjorton läkare är knutna till kliniken.

Avdelningen har åtta vårdplatser, elva ska vara öppna enligt beslut, men personalbrist gör att tre inte kan hållas öppna.

– Med nio vårdplatser tycker jag att vi täcker behovet i södra länsdelen, säger Anders Samuelsson.

Här finns också plats för patienter vid till exempel större olyckor, det vill säga med flera skadade, dessutom ett särskilt rum för barnomhändertagande.

Patienterna kommer från operation, akutmottagningen eller från en vårdavdelning om tillståndet försämrats. Arbetet på intensiven präglas av att övervaka, behandla och stabilisera.

Patientgruppen är bred; svåra lunginflammationer där personen vårdas i respirator, komplikationer efter ett kirurgiskt ingrepp, svår skada efter en trafikolycka, blodförgiftning.

51-årige Göran Eriksson, Oxelösund, spelade bandy i Oxelösunds IK under flera år. Han drabbades i november av en svår lunginflammation. Han har sedan tidigare nedsatt immunförsvar.

– Jag åkte in till akuten med jättehög feber, vad som hände sedan vet jag inte, berättar han.

Göran Eriksson hamnade på intensivvårdsavdelningen. Där vårdades han i respirator i nästan tretton dagar. Efter att han väckts fick han ta del av den dagbok personalen skriver till patienterna.

– Det är ju fantastiskt bra med dagbok eftersom man själv inte vet ett dugg av vad som hänt. I dagboken stod vad det varit för väder och till exempel om jag tränat cykling, som gjordes fastän jag var nedsövd, säger Göran Eriksson.

Han prisar personalen på avdelningen och i dag är han hemma och mår förhållandevis bra, men immunförsvaret "spökar" fortfarande, som han uttrycker det.

Personalen på intensivvårdsavdelningen följer patienterna även efteråt i rehabiliteringsfasen.

Eftersom patienterna på avdelningen är svårt sjuka är också döden närvarande. För anhöriga finns stöd i präst och kurator. Personalen har stöd i varandra.

– Vi har kamratstödjare och pratar igenom patientfall, vad som hänt. Men mycket av stödet får vi från varandra säger Carina Holm, vårdenhetschef.

Jobbet är mycket uppbyggt kring teamarbete kring patienten.

Vad önskar ni av jultomten?

– Fler intensivvårdssjuksköterskor, svarar Carina Holm.

– En budget som är anpassad till verksamheten, svarar Anders Samuelsson.

1700 patienter vårdas här

Intensivvårdsavdelningen, IVA är en specialistavdelning med avancerad övervakning och behandling dygnet runt efter komplicerad operation, olycka, hjärtproblem eller svårt sjukdomstillstånd.

Avdelningens personal assisterar också på sjukhusets övriga avdelningar vid behov. Vid hjärtstopp rycker ett team från IVA ut.

Arbetar i team bestående av narkosläkare, specialistsjuksköterska, undersköterska och sjukgymnast för bästa möjliga kvalificerade vård och har ett gott samarbete med sjukhusets övriga avdelningar, vilket är en förutsättning för att hela vårdkedjan ska fungera på ett tryggt och bra sätt.

Alla avdelningar (operation, sterilicentralen, intensiven, uppvaket) inom anestesikliniken ligger i anslutning till varandra på plan tre i höghuset.

På kliniken finns en bred specialistkompetens inom alla yrkeskategorier och lokalerna är utrustade med högteknologisk utrustning. Antalet anställda på kliniken är 130.

På Intensivvårdsavdelningen vårdas ca 1700 patienter varje år varav ca 1000 är hjärtintensivvård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om