Intern förvirring kring hur Nyköpings kommun styrs

Byt styrmodell, den är för krånglig, tycker Alliansen. Nej, det behövs inte, den är tydlig och kommunen är välskött, anser majoriteten.

Speciellt skolans värld blir drabbad när ansvaret är spritt och det blir dubbla budskap kring beslut. Det visar en granskning av kommunens styrning.

Speciellt skolans värld blir drabbad när ansvaret är spritt och det blir dubbla budskap kring beslut. Det visar en granskning av kommunens styrning.

Foto:

Övrigt2017-03-22 06:00

Vissa tjänstemannaroller är otydliga och kan uppfattas som politiska. Det framkom när Nyköpings kommuns styrning granskades av revisorer.

– Det gäller att nämndtjänstemännen är opolitiska, att alla vet vad de ska göra och att de förstår modellen, säger Anne-Marie Wigertz, ordförande för kommunrevisorerna.

Och det är inte alltid fallet, visar granskningen.

Många politiker har flera roller, både som ledamöter i kommunstyrelse/produktionsstyrelse och i olika nämnder. Det är viktigt att skilja på rollerna och att öka dialogen mellan divisionerna (till exempel barn, utbildning och kultur) och produktionsstyrelsen, poängterar utredarna.

Enligt Anne-Marie Wigertz upplever vissa rapporterande chefer, exempelvis skolchefer, att de får motsägelsefulla budskap från kommunstyrelse och nämnder.

– De får vaga, oklara beslut om vad som ska göras.

Kommundirektören Erik Carlgren upplevs också ha en otydlig roll. Han är chef och personalansvarig för samtliga tjänstemän i kommunen, även för den egna produktionen. Men han ses från produktionshåll inte som neutral.

Utredarna konstaterar att modellen i sig gör att det är svårare att utkräva ansvar. Men att det inte behöver betyda att det är själva modellen det är fel på, utan hur den används.

Kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S) säger att bristerna kommer att åtgärdas med mer utbildning, genom att tydligare följa styrmodellen och att se över antalet styrdokument, som upplevs vara för många.

Men att behöva förtydliga och utbilda i ett system som använts sedan 1991 tycker Alliansen är fel väg att gå.

– Modellen är bökig, tungjobbad och blir inte effektiv. Vi vill byta mot en som är mer lättbegriplig och lättjobbad, säger oppositionsrådet Anna af Sillen (M).

Hon säger att det märks tydligast för skolornas del. Två utbildningsnämnder samt kommunstyrelsen (KS) sitter på skolfrågan och det är tidsödande för tjänstemännen att förhålla sig till alla tre.

– Ansvaret blir utspritt. Nämnderna ansvarar för kvalitetsuppföljning, men det är bara KS som har personalansvar och som har möjlighet att vidta åtgärder. Det vingklipper nämnderna, säger Anna af Sillén.

Vilken slags modell som Nyköping borde byta till har hon inget svar på.

– Vi börjar titta på det nu. Vi vill att det tillsätts en politisk styrgrupp och tror att det är bra med största möjliga politiska samsyn i frågan.

Men Urban Granström är emot ett byte.

– Vår styrmodell är tydlig. Vi har en välskött kommun. Det finns inget självändamål i vare sig att byta styrmodell eller att ha kvar den gamla. Men det är ett omfattande arbete att byta och leder inte till någon större nytta, säger han.

Beställar-utförarsystem

Nyköpings kommun har använt systemet sedan 1991.

Delar upp vad en kommun ska/måste göra (till exempel låta barn gå i skola) och hur det ska göras (vilka kommunala och privata skolor som ska bedriva verksamhet).

Vad ska spegla det politiska synsättet och hur ska spegla det företagsekonomiska synsättet (att det görs så rationellt och effektivt som möjligt).

Systemet ska främja en effektivare kommunal verksamhet, men kritiseras för att det är svårare att utkräva ansvar kring verksamheter och beslut.

En revisionsrapport från slutet av förra året granskade kommunstyrelsens styrning och uppföljning av divisionerna (exempelvis utbildning, samhällsbyggnad och social omsorg).

Granskningen visade att organisationen i sig är tydlig, men att det råder oklarheter i det praktiska arbetet.

Revisorerna rekommenderar bland annat att produktionsstyrelsen mer aktivt styr divisionerna och att kommundirektörens roll blir tydligare.

Den politiska majoriteten vill lösa problemen genom utbildning, medan Allianspartierna tycker att det är dags att skrota modellen helt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!