Internetfrågor som  behöver få ett svar

Vad är internet? Är nätet jämförbart med vilken marknadsplats som helst där producenter och konsumenter träffas för att byta sitt bröd? Eller är din internetuppkoppling en förutsättning för att du över huvud taget ska kunna vara en aktiv samhällsmedborgare?

Övrigt2009-09-02 05:00

Det senaste decenniet har vårt sätt att använda oss av nätet delvis förändrats. I internets barndom var det få som uppfattade sin internetuppkoppling som något annat än förströelse. Plötsligt blev det möjligt att läsa kvällstidningen utan att först behöva gå ner till kiosken – eller umgås med vänner utan att faktiskt träffa varandra.
Nätet handlar fortfarande mycket om nöje. Men internet är betydligt mer än bara en arena för allehanda stolligheter. Mycket, mycket mer. I takt med att fler och fler ålderskategorier väljer att betala sina bankräkningar på nätet, eller i tider av influensa besöker sjukvårdsupplysningens hemsida för att ta del av den senaste informationen, har nätet blivit en del av vår infrastruktur.

Men trots de senaste femton årens fantastiska utveckling har lagstiftningen i internetfrågor alltför länge byggt på uppfattningen att nätet är en marknadsplats i mängden. Lagstiftningen har lite förenklat utarbetats som om internet vore jämförbart med vilken Konsumbutik som helst.
När Frankrikes president Nicolas Sarkozy, inom ramen för Frankrikes nationella lagstiftning, föreslog att illegala fildelare ska kunna stängas av från nätet av sina internetleverantörer avslöjade Sarkozy att han använder sig av ett konsumentperspektivet. I hans ögon verkade en avstängning från internet jämförbar med att portförbjuda snattare från snabbköpet.

Lyckligtvis tog liberala europaparlamentariker, som Christofer Fjellner (M) och Lena Ek (C), strid mot Sarkozys synsätt. När parlamentet tidigare i år fastslog att ingen ska kunna stängas av från nätet utan att få sin sak prövad i domstol var det en seger för synen på nätet som ett samhällsfundament.
Gårdagens besked från infrastrukturminister Åsa Torstensson (C), att ministerrådet strävar efter att nå en förlikning om telekompaketet under Sveriges ordförandeskap, visar dock att frågan inte på något sätt är avgjord. Det enda som står klart är att ministerrådet inte delar parlamentets uppfattning om uppkopplingens demokratiska betydelse.
Nu väntar förhandlingar mellan till exempel partikollegorna Torstensson och Ek. Resultatet av förhandlingarna lär få stor betydelse för vilken syn på internet våra framtida lagar får, hur Sveriges ordförandeskap i EU ska utvärderas och vilken trovärdighet i internetfrågor Centerpartiet vill ha.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om