Intressant principdebatt i Gnesta om Citybanan
I den senare debatten var alliansen och miljöpartiet för förvärvet och ser det som ett strategiskt köp sett till behovet av en tredje infart till Gnesta. Socialdemokraterna och vänstern sade blankt nej och säger sig inte förstå hur den där infarten egentligen ska kunna dras.
Detta fästes också på pränt genom oppositionsrådet Gert Nilssons (s) skriftliga reservation efter beslutet. Nu blir det därför upp till majoriteten att visa att man menar allvar med planerna på en tredje infart.
Vad gäller Citybanan är samtliga partier införstådda med varför denna järnvägstunnel i centrala Stockholm måste byggas. Men inte hur den ska finansieras. Kommuner får inte finansiera projekt utanför kommungränserna, enligt kommunallagen.
Egentligen vill inget parti heller att kommunen ska bidra med pengar till Citybanan. Men det var bara miljöpartiet som sade blankt nej till en medfinansiering och hävdade att staten ska ta hela räkningen.
Den ståndpunkten är rimlig förutsatt att man inte har bråttom eller betraktar projektet i ett bredare perspektiv.
Visst skulle staten kunna bygga (den allt dyrare) Citybanan, men det skulle bli lite eller kanske inga pengar alls över till andra viktiga järnvägsprojekt i närtid, exempelvis till dubbelspår på Svealandsbanan och till byggandet av Ostlänken.
Kommunalrådet Henric Sörblad (m) och oppositionsrådet Gert Nilsson (s) var ingalunda lyckliga över att behöva förorda en förändring av principen att infrastruktur är ett statligt ansvar. Ändå gjorde de det. För det som ingår i den kommande avsiktsförklaringen är så pass bra, sett som en paketlösning för regionen Mälardalen, att det vore fel att säga nej.
Då kan det vara värt att luckra upp principerna om vilken beslutsnivå som har absolut finansieringsansvar för de stora infrastrukturprojekten.
Konstruktionen i den kommande avsiktsförklaringen, där de regionala aktörernas betalningsdel ska läggas sist tidsmässigt, är också avgörande. Detta sätter press på staten att verkligen infria sina åtaganden.
Mälardalspolitikerna är luttrade över tidigare löften som staten svikit. Men de är väl medvetna om att hela regionens behov av infrastrukturinvesteringar är eftersatt sedan tidigare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!