Iran och bomben
I retoriken har det fundamentalistiskt styrda Iran närmast en vansinnets framtoning. Detta har personifierats av en gammal revolutionär till president, Ahmadinejad. Historien har lärt oss att vara uppmärksamma på till synes galna ledare med stora vapenarsenaler.
Nyckelfrågan är därför om Iran har några kärnvapenambitioner? Denna diskuterades på ett intressant seminarium i riksdagens andrakammarsal i förra veckan, anordnat av folkpartiet och Utrikespolitiska institutet.
Kan Iran verkligen tänka sig att skicka kärnbestyckade missiler mot Jerusalem? Antisemtismen har en tydlig plats i presidentens retorik, detta i ett land med en förhållandevis stor judisk befolkning som hittills behandlats ganska tolerant. Ett par av experterna på seminariet ansåg att dessa utspel mest var munväder och underströk att Irans säkerhetspolitik genomgående fokuserat på att säkra de egna gränserna. Å andra sidan har antisemitismens kraft alltför ofta underskattats. Det får inte heller glömmas bort att mänskliga rättigheter systematiskt trampas på i den religiösa revolutionära statens namn.
Skillnaderna mellan ett kärnkraftsprogram och ett kärnvapenprogram är små. En förändring från det ena till det andra är ganska snabbt gjord för den som har de militära ambitionerna. Missilerna finns redan i arsenalen, laddningarna åtstår.
Har då Iran rätt till kärnkraft? Svaret är ja. Enligt icke-spridningsavtalet har Iran den rätten. Men om Iran utvecklar kärnvapen bryter man direkt mot avtalet och då väntar sanktioner i någon form. Styrkan i dessa handlar på FN-nivå om hur mycket Kina försöker obstruera processen för att värna sin oljeimport från Iran.
Men Iran vill gärna slippa de hårda amerikanska handelssanktionerna som minimerar landets möjligheter att skaffa allehanda högteknologisk utrustning. Detta ekonomiska lockbete är troligen vad som frestar den iranska regimen just nu.
Den svåra frågan är hur man garanterar att kärnvapenprogrammet aldrig blir verklighet. John Rydqvist från Totalförsvarets forskningsinstitut FOI hyser inget tvivel. Vi måste börja räkna in Iran bland världens kärnvapenstater, säger han. Ett krasst och skrämmande konstaterande som är svårt att säga emot, även om man verkligen vill.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!