Jakträttshavare får skjuta skarv

Skarven har ökar kraftigt tack vare att den skyddats från jakt och för att övergödningen av Östersjön ger den föda i överflöd. Nu tillåter Länsstyrelsen Sörmland en utökning av skyddsjakten på skarv i Nyköping, Oxelösund och Trosa. Från och med den 21 augusti och fram till den 31 oktober får varje jakträttshavare med jaktgäster skjuta sammanlagt tio skarvar.

Övrigt2006-08-10 22:38
Fiskare har tillåtits jaga skarv innan, men nu är det öppet för alla markägare. Den främsta anledningen är att man vill skydda fisket eftersom de förstör näten, konstaterar Robert Sandberg, jakthandläggare på Länsstyrelsen Sörmland.

Jakträttshavare som jagar skarv behöver inte anmäla jakten i förhand, men ska i efterhand rapportera in till Länsstyrelsen. Många anser att skarven måste minska i antal på grund av att fåglarna roffar åt sig av fiskares fångst direkt från fiskenäten och förstör fiske-utrustning. Dessutom för att de anses förstöra naturen genom en aggressiv spillning som tar död på växtlighet.
Vi vet inte hur många som kommer att använda sig av det utökade tillståndet i Sörmland, säger Robert Sandberg.

Naturvårdsverket vill att skarv-angrepp på fisk som fångats i fiskeredskap ska minskas främst genom utveckling av redskapen. Skarven är skyddad enligt EU-direktiv, men Johan Bodegård, biträdande direktör för naturresursavdelningen på Naturvårdsverket, anser att skarven kommer att plockas bort från listorna över skyddade arter så snart EU-komissionen ser över sina listor.
Skarven har ökat kraftigt de senaste tio åren och etablerar sig även i inlandssjöar. Men man får inte jaga fåglarna om det inte finns starka skäl till det och då behövs särskilda tillstånd.
Övergödningen av Östersjön är en av de främsta anledningarna till att skarven idag ökar i antal. Skyddsjakten har en mycket marginell påverkan, säger Johan Bodegård.

Skyddsjaktens syfte är att komma åt de fåglar som lyckats upptäckta hur lätt det är att få mat genom att plocka fisk ur fiskenäten. Det finns många skarvar som hittar sin mat på andra håll. Att reducera skarvbeståndet i Sverige idag genom skyddsjakt är inte möjligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om