Jämställdhet är vägen till ökad tillväxt
När kompetenta pappor tar ut sin del av föräldrapenningen och välutbildade kvinnor arbetar lika mycket som männen ökar tillväxten i samhället. De flesta är överens om att hjulen måste snurra för att garantera utveckling och välfärd.
Länsstyrelsen i Sörmland har tittat på de sörmländska kommunerna genom Statistiska Centralbyråns jämställdhetsindex där man har vägt samman könsskillnader inom flera olika områden som inkomst, utbildningsnivå, ohälsotal och representation i politiken. För en del kommer det kanske som en chock; ju högre grad av jämställdhet desto högre tillväxt.
Södermanland hävdar sig bra som det fjärde mest jämställda länet i landet efter Stockholm, Gotland och Uppsala. Men det gäller inte alla kommuner. Det går en tydlig skiljelinje mellan Nyköping, Trosa, Gnesta och Strängnäs som rankas högt och blir allt mer integrerade i Stockholms lokala arbetsmarknad och industridominerade kommuner som Flen, Oxelösund och Vingåker. Bland landets 289 kommuner kommer Oxelösund först på 191:a plats.
Av statistiken framgår bland annat att stora skillnader mellan män och kvinnor drar ner den generella utbildningsnivån. Därför hjälper det inte att flickorna
i Oxelösund söker till högskolan när inte pojkarna gör det. Samma sak är det med hälsan. Kommuner med höga ohälsotal har i regel stora skillnader mellan mäns och kvinnors sjukdagar medan man har högre tillväxt där skillnaderna är små. Och precis som väntat är tillväxten högst i de kommuner där männen är bäst på att ta ut sina pappadagar.
Vad statistiken säger är att orter med större andel av kunskaps- och tjänsteproduktion ligger bättre till än kommuner som domineras av traditionell industri. För de senare blir det självfallet en svårare och tyngre resa än för dem med ett modernare näringsliv. Uppgifterna visar samtidigt att ökad jämställdhet är ett effektivt tillväxtmedel. Med ökad jämställdhet skapas en bättre grogrund för att nya verksamheter ska växa fram och fler människor ska bosätta sig i en kommun. Man kan ha olika uppfattningar om strategi men den enklaste åtgärden är att göra upp med pampväldet i politiken, fackföreningslivet och i bolagsstyrelserna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!