Politik går ut på att vilja förändra. Men politik går även ut på att vinna val. Taktiskt har Alliansen positionerat sig smart. Den har genomfört stora och tydliga liberala reformer inom vård, skola och omsorg. Den har visat handlingskraft i energi- och miljöpolitiken. Den har ordning i statsfinanserna. Under mandatperioden har det slagits sysselsättningsrekord och skattetrycket på arbetsinkomster har sänkts.
Av det vi vet om höstbudgeten verkar den åtminstone delvis syfta till att minimera oppositionens möjligheter till överbudspolitik under valåret. De omfångsrika paketen med arbetsmarknadsåtgärder är klassisk åtgärdspolitik, om än i nya kläder och med något nyktrare skrivningar. De tilltagna extra resurserna som paketeras till kommuner och landsting, tystar ”det är för lite”-kritiken från oppositionen. Detta är till synes det politiska priset för att kunna ha en mer nytänkande, förändringsinriktad politisk agenda på andra områden.
Med skattepengarna ska arbetslösheten hållas tillbaka. Det blir valårets svåraste utmaning. Men blir den utvecklingen bättre än väntat så ökar chanserna till medvind för Alliansen i valrörelsen.
Regeringen har visat hur en tydlig jobbpolitik och stram krishantering kan kombineras med sänkt skattetryck. Det senare gäller nu även landets pensionärer. I 2010 års budget får pensionärerna såväl en skattesänkning som höjda bostadstillägg. Det kan behövas eftersom höjningen av pensionerna i bästa fall blir marginell. Men även landets pensionärer kommer dock 2010, trots den globala krisen, tack vare arbetslinjen att ha ett klart lägre skattetryck än vad de hade under regeringen Persson. Beskattningen av bidrag och ersättningar har dock inte förändrats.
Detta är viktiga delar av det som Allianspartierna och Fredrik Reinfeldt vill att väljarna ska lägga märke till. Regeringen har säkrat mer resurser med ett lägre skatteuttag på arbete än vad en socialdemokratisk regering hade förmått. En rödgrön regering hade alltså gjort svenskarna fattigare, jobben färre och staten dyrare.
I detta hittar vi garanterat ett antal blivande argument i den valrörelse som väntar nästa år.
Jobben främst när regeringen spurtar
I sin fjärde regeringsförklaring ville statsminister Fredrik Reinfeldt visa hur fyra års regerande har varit ett väl disponerat distanslopp. Huvudbudskapet var att den värsta krisen är över, det börjar ljusna igen och regeringen har läget under kontroll.Konjunkturfallet har bromsats. Men krisen i arbetslöshetsstatistiken finns kvar. Den blir regeringens stora utmaning under 2010 – och är nog nyckeln till valseger.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!