Jonas håller på med skumma affärer
Hört talas om ölet Drivers Delight Bilförarpils? Eller Lets Go Ape? Att du med störst säkerhet inte gjort det beror på att det bara tillverkats lokalt över en adress i Rosenkälla, Nyköping.
Malt, humle, vatten och jäst. Och så en spis att koka på samt en plats att lagra ölen. Mer behövs egentligen inte för att brygga sitt eget öl.
Att göra riktigt bra öl är inte så svårt, hävdar Jonas Carlfjord.
Nyköpingsbon, som bor i radhus i Rosenkälla, är glad och kunnig producent av sitt eget öl sedan sju år tillbaka. 20 till 25 gånger om året kommer kastrullerna fram. (Till dotterns stora förtret ska sägas, hon gillar inte dofterna).
Jag gör mellan fem och tjugo liter varje gång, säger Jonas.
Och mycket av den utrustning som behövs finns redan i ett normalhem.
I hemdatorn finns alla Jonas egna recept samlade. Ett drygt 60-tal.
Man brygger inte samma öl två gånger, påpekar han.
Visst kan han tänka sig att plocka fram ett recept han tyckte blev gott och göra om det.
Men när man sedan sitter med ölglaset i handen funderar man i alla fall på hur man skulle kunna förbättra smaken.
Likt de allra flesta ölbryggare går Jonas smakriktning mot mer användande av humle för att få mer och mer beska på ölen.
Och att man får mer smak än på den storproducerande ölen (köpöl som Jonas själv säger) är helt klart.
Nästan all köpöl pastöriseras. Det tar död på mycket smak. Det behöver inte hembryggaren göra.
En storproducent använder i snitt 0,25 gram humle per liter. Hembryggare som Jonas 210 gram per liter. Att det blir mer smak då säger sig självt.
Jonas plockar upp påse på påse med olika maltsmaker. En del ljusa, andra mörka.
Det vanligaste är dock kornmalt. Det är basen. Det har man alltid, säger han och pekar på den största säcken.
Ju mer av malt som används desto mer alkoholstyrka blir det på ölen. Det tack vare sockret i malten. Men styrkan är inte det väsentliga för Jonas. Roligast är att göra julöl.
Då får man ta ut svängarna lite, använda julkryddor.
Efter ett ölsamtal med Jonas förstår man att det är mycket som spelar in när man skapar smaken på ett öl. Jonas själv erkänner att han nu börjat mixtra med vissa tidsaspekter i processen för att se vad som händer med smaken.
Så du handlar aldrig öl
på Systemet?
Jodå, det gör jag. Fast jag går ju inte till hyllan ljust lager med medelstor beska, skrattar Jonas.
Och visst tycker han att det precis som med vin finns vissa öl som passar bättre till viss sorts mat.
En riktigt torr pilsner till fisk. En mörk mustigare lager till kött. Och porter passat utmärkt till chokladtårta, tipsar han och det blir äntligen dags för provsmakning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!