Jordens timme ska vara ljus

I kväll uppmanas vi släcka ned våra hem, för att fira jordens timme, Earth Hour. Ambitionerna är välmenande, men budskapet sänder fel signaler.
Jordens framtid borde hellre bada i ljus än försänkas i mörker.

Övrigt2011-03-26 05:00

Det står dig fritt att inte hålla med. Släck gärna om du vill. Jag betvivlar inte att du menar väl. Det här en fråga som drar en skiljelinje mellan familjer, grannar, vänner och arbetskamrater.
Jag har verkligen försökt att förlika mig med tanken hur Earth hour ska få medborgare och makthavare att tänka och agera i mer energieffektiva former. Men jag landar ideligen i samma slutsats: Det här är ett jippo.
I veckan har kommuner och myndigheter tävlat om att framstå som lampsläckare nummer ett. Offentliga lokaler slocknar i Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta.
Det ska uppfattas som ett positivt miljöarbete. Titta vi släcker.
Till vardags släcks det inte mer i fler tomma rum för det. Trots att det borde vara betydligt mer effektivt än att bara släcka allt en timme om året.
Jordens timme borde fokusera på hur vi kan producera mer på ett bättre sätt. Hur vi kan utvinna energi och andra nyttigheter med så liten negativ miljö- och klimatpåverkan som möjligt. Varsamhet ska inte vara detsamma som självspäkning.
Det må vara lätt att säga, men det har med grundläggande utgångspunkter att göra. En optimist ser möjligheter där en pessmist minimerar skador.
Vi måste bli allt bättre på att använda och utvinna energi på effektivt sätt. Det sägs att den sparade kilowatt-timmen är den bästa. Inte är det finansiellt sunt att dra på sig energikostnader som man inte behöver. Men det räcker inte att bara spara och gneta. Om det konserverar och inte driver utveckling är föga vunnet.
En avgörande faktor i mänsklighetens framgångar är dess innovationsförmåga, dess mod att förändra för att förbättra. När det elektriska ljuset kom till civilisationen jagades en evig motståndare på flykten. Den vakna tiden förlängdes, möjligheterna mångdubblades.
”Så småningom vore både måne, stjärnor och karbidlampor satta ur spelet. Gnesta strålade i full belysning”, skrev SN om det elektriska ljusets ankomst den 14 november 1918.
Den 93-åriga texten andas optimism.
Mänskligheten växer. Vi behöver skapa mer utan att förstöra det vi behöver. Vi behöver bli skickligare på att utvinna energi. Vi behöver bredda antalet källor som förnyar sig själva. Vi behöver vågkraften. Vi behöver solkraften. Vi behöver ständigt smartare teknik.
Då blir jordens timme en allt ljusare stund.
Olof Jonmyren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om