Jovan Rajs sluter cirkeln

Har du träffat Hitler?
Jovan Rajs
Norstedts
Deltagarna på skrivarkursen ska välja varsin tygbit och skriva något utifrån den. Jovan Rajs väljer den gula, den solgula, som läraren säger. När han håller tyget i handen är han plötsligt tillbaka i barndomshemmet i jugoslaviska Petrovgrad, där hans mamma står och stryker familjens judestjärnor.

Övrigt2009-07-30 05:00

”Har du träffat Hitler?” är full av den sortens bilder av hur det är att höra till dem som överlevt förintelsen. Man har, som i Jovan Rajs fall, haft ”en osannolik tur”. Man har träffat de tio goda människor som någon har räknat ut att det krävdes för att klara sig. Man har krånglat sig igenom det sista kryphålet, gång på gång. Men kan man tala om tur när en tolvårig pojke befrias ur koncentrationslägret och vid hemkomsten får veta att hela hans familj och stora delar av hans släkt har dödats av nazisterna?
Jovan Rajs var åtta år då tyskarna började föra bort judar från hans hemstad. När hans mamma, mormor och bror lämnade staden beslöts det att Jovan skulle stanna hos sin morbror. Det blev, tillsammans med ytterligare en rad tillfälligheter, hans räddning.
Via Ungern och Österrike kom han 1944 till koncentrationslägret Bergen-Belsen. Redan första dagen började han göra anteckningar, och i en av de fristående berättelser som ”Har du träffat Hitler?” består av ger han en detaljrik och mycket levande beskrivning av lägerlivets regler och rutiner, oro och hot, ohyra och hungerkramper. Många år har gått, men fortfarande kan han namnge över sextio av de personer han mötte i Bergen-Belsen. Minnena finns där alltid, men allra starkast är saknaden efter den familj han aldrig fick komma hem till.
Jovan Rajs har varit professor i rättsmedicin och skrivit flera böcker, bland annat den självbiografiska ”Ombud för de tystade”. När han blev pensionär beslutade han sig för att börja föreläsa i skolor om sitt livsöde. Alla de olika spåren i hans liv figurerar i ”Har du träffat Hitler”, som alltså kan upplevas som både splittrad och fragmentarisk – ibland till och med rörig. Ändå infinner sig till slut en känsla av att cirkeln sluts, att delarna samlar sig till en helhet. Bland alla böcker om andra världskriget har också den här något viktigt att säga, dels i Jovan Rajs ovanligt skarpa minnesbilder och dels i hans kompromisslösa resonemang om människovärde, medmänsklighet och ansvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om